Vårt eget kraftselskap, Gudbrandsdal energi, går nå i gang med en investering på 220 millioner kroner i vindkraft. For tirsdag ble det kjent at GE, sammen med Eidsiva og en tysk investor, går inn som medinvestor i Raskiftet vindkraftprosjekt i Østerdalen. Prislappen totalt er på 1,3 milliarder kroner.

GE presenterte planene på et kommunestyremøte i Nord-Fron tirsdag. Der selger konsernet planene inn med underteksten: Mer kraftkroner i slunkne kommunekasser. Planene ble møtt med glede blant lokalpolitikerne. Forståelig nok. Ikke bare kan vindkraft bety bedre kommuneøkonomi. Det vil være en styrke for selskapet å få flere bein å stå på. Og akkurat det er i alles interesse.

Vi vet at alle typer kraftutbygginger før eller siden møter motstand. Slik er det også med Raskiftet i Østerdalen. Motstand mot planene har blant annet kommet fra hytteinnbyggerne i området, og NVE har pekt på at prosjektet vil medføre vesentlige virkninger for landskap og friluftsliv, og ha negative virkninger for hyttenæringen og Forsvaret. Ved konsesjonsbehandlingen i 2014 så likevel ikke NVE på konsekvensene som større enn at de gav konsesjon til utbyggingen. Likevel må en håpe at GE, som en av våre fremste merkevarer, er sitt ansvar bevisst også på bortebane.

Investeringen i Østerdalen åpner opp for spørsmålet om GE bør se på mulighetene for vindkraftproduksjon også på hjemmebane. Gjennom deltakelsen i dette prosjektet vil selskapet bygge verdifull kompetanse innenfor et nytt felt. Vindkraft er og bør være et vekstområde. Også i Midtdalen har vi områder som kan være egnet for en slik type utbygging. I Nord-Fron har det vært planer i fjellområdet Kvikne – Tverrbygda, men disse er inntil videre lagt på is. Vi trenger mer produksjon av ren, fornybar energi. GE har gjennom mange år vist at de er skikket til å ta store kraftløft – som har positive ringvirkninger for oss som bor her. Kanskje kan Østerdalseventyret også være med på å – bokstavelig talt – blåse liv i vindkraftplaner også på denne sida av fjellet.