Vinstras byplanlegger, Håkon Hermansson, oppfordrer til kronikker og innlegg om Vinstras utvikling fram mot 2046.

Vi tar ham på ordet og inviterer på bytur.

Byturen, med elsykkel, starter i rundkjøringa over nye E6. Vi trår i vei og legger bak oss vegparken der hotellet har vokst i høyden – de tilbyr nå 200 rom til de reisende. Midt i rundkjøringen står pene furutrær og minner om Lomoen slik han en gang var – en stor furuskog. Vi trår på vegen mot rundkjøringa midt i Lomoen – vegen er som en bjørkeallé  – bak bjørka på begge sider ligger store forretningsbygg. Utenfor butikken står elbiler og hydrogenbiler parkert – klimamålet er nådd for lengst. Folk beveger seg i mellom butikkene i Lomoen til fots eller på bysykler som leies ut gratis.

Ser vi til høyre i rundkjøringa ved Rema 1000, så ser vi at alle verkstedene og traktorforretningene er borte – det samme er entreprenørene som var stasjonert der –de blomstrer videre i det nye industriområdet i Brynsmoen. Vegen videre forbi Talgø-bygget går til en stor og populær campingplass i området mellom Laugen og Vinstra-elv.

Vi trår ut av rundkjøringa og ser på høyre sida at Lomoens såkalte indrefilet, sementvarefabrikken, er blitt erstattet med et bygg som både er kulturhus, konferansesenter og innovasjonsbygg – Peer Gynt AS administrerer driften. I bakgården ligger en stor grønn aktivitetspark for folk i alle aldre – sjølsagt i universell utforming. På motsatt side ruver den videregående skolens dansesal på toppen av de gamle TIP-byggene. En kunsthall er også på plass i samarbeid med skolens nye linje for kunst- og håndverk, og et bygg ved siden av huser mange av kommunens helsefunksjoner.

Så svinger vi inn mot den game Sundbrua. På Furuheim camping er det leilighetsbygg ut mot elva, og langs Laugen ved Sundbrua svinger Gynte-stien seg brei og fin mot badeplassen Eidesand lenger nord. På andre siden av Sundbrua er det gamle Konge-hotellet Amundsen pusset opp og blitt en av de mest populære overnattingsplasser for reisende langs Gudbrandsdalsvegen. Hit kommer fiskere fra hele Europa som har oppdaget Laugens kvalitet som fiskeelv. Folk ble også til slutt lei av å bo i tretopper og elgtårn – utlendingene søker nå den royale historie i enkle former etter at monarkiene nedover i Europa har falt. Det er her på Nordre Byre at Gamlebyen Vinstra starter – og Gammelbanken er nå et bymuseum.

Vi trår til bortover Nedregate og passerer hus som er pusset opp etter strenge kommunale retningslinjer både når det gjelder vedlikehold og restaurering. Sparebank1 har bygd et treetasjers bygg på tomta etter Vinstra hotell, og midt i bygget er det en universell trapp opp til et hull som går rett gjennom bygget – det er inngangen til en overgang som fører over toglinja og ned til ysteriet. I Ysteriet er det pub, og ikke minst en vidkjent restaurant med navnet ”Raudosten” – restauranten deler lokaler med et godt besøkt museum om merkevaren ”Raudosten”. En forsterket og godt sikret ysteripipe fungerer som utkikkstårn. Ut mot elva er det fraktet sand fra Eidesand, så elvekanten forbi er rene strandpromenaden og med brygger for de som vil fiske – alt er koblet opp mot Gynte-stien.

Vi trår sakte forbi stasjonsparken. Den har fått et innhold ved at både bygdatunet og den gamle Peer Gynt-stugu ble fløtt dit. Det hele står i en fin symbiose til Jevne-huset og stasjonsbygningen.  Så passerer vi kommunehuset for Midt-Gudbrandsdal kommune og  Palmerhagen. Deretter Folkets hus som er kino og Gaming-senter for  de som driver e-sport. I hagen til Haanshusgarden Gilde, er det bygd en byscene i kombinasjon med lokalmatproduksjon på den gamle vegkroa. Videre bortover gata bugner det av nisjebutikker innen helse og velvære, samt leilighetsbygg. Alt er fortettet. Den gamle samvirkelagskafeen vis á vis POST-bygget, er blitt storkiosk og nærbutikk.

Vi kommer fram til Sødorptunet. Her holder matbutikken til Coop fortsatt stand, men de resterende butikker er flyttet til Lomoen. Byggene de etterlot seg har barneskolene og ungdomsskolen tatt i bruk. Etter at midtdalskommune slo seg sammen, ble alle grunnskoleelevene i Fron samlet her. Da fikk de ny gymsal og tilgang til flere fasiliteter som er blitt bygd opp i den store bygningsmassen – her finner vi også et aktivitetssenter med squashhall, bowlingbane og innendørs skatebane og annen ”nymotens” sport.  Ved veis ende ender vi på Sødorp Gjestgivergård – ombygd til et eldresenter for å møte eldrebølgen som skyllet inn over landet. Sykler vi videre kommer vi til den vakre Sødorp-bygda og kapellet – der kan vi ta en salme ved reisens slutt, og sier AMEN.

Vinstra står overfor store endringer i årene som kommer. Hvor går vegen? Foto: Tor Larsen