Forslaget fra EU-kommisjonen skal behandles en av de nærmeste dagene, og inneholder også et forbud mot halvautomatiske våpen. Leder av Jegernes interesseorganisasjon, Rolf Larsen fra Vinstra, er opprørt.

– Dette var framme som et forslag for et par år tilbake, men kommer på bordet igjen nå som en hastesak etter terroren vi har sett i Europa. Problemet er at det rammer Norges 500 tusen jegere og skyttere på en helt feil måte, sier Larsen til Dølen.

Våpen på internett

Han tilføyer at dette forslaget verken vil begrense terror eller våpentilgang.

– Slik jeg ser det, er EUs målsetting først og fremst å få ned antall våpen. I ytterste konsekvens inndragning av jegere og skytteres halvautomatiske jaktvåpen (Halvautomatisk er våpen som lader selv, men avtrekk må skje for hvert enkelt skudd. journ.anm). Jegere og skyttere er en gruppe der misbruk av våpen er svært sjelden, det viser statistikken over flere år, sier Larsen.

Forbyr internetthandel

I tillegg til en mental test av alle jegere og skyttere hvert femte år, vil EU-direktivet også medføre at all våpenhandel via internett blir forbudt.

– Alt som er registreringspliktig blir rammet. Handel med våpen på internett - slik som Finn.no og facebooks kjøp og salg-grupper der jegere og skyttere ofte handler, blir forbudt,  påpeker Larsen.

Ny våpenlov

En ny norsk våpenlov er på trappene, utarbeidet av et våpenlovutvalg. Jegernes interesseorganisasjon har over tid jobbet mot justisdepartementet og regjeringen for å få plass denne loven.

– Denne loven medfører også innskjerpinger på flere områder, men den er å leve med. EUs forslag derimot, rammer med voldsomme begrensninger både for skyttere og jegere. Den rammer også det norske helsevesenet, ettersom 100 000 jegere hvert år må inn til helsesjekk for å få papir på at de er mentalt friske nok til å eie et våpen og kunne gå på jakt eller skyte i konkurranser. Dagens ordning fungere meget bra, og det er på ingen måte de registrerte våpeneierne som utgjør en trussel i samfunnet, påpeker Larsen som via organisasjonen han leder har fått inn over 200 tusen underskrifter som går i mot innføringen av dette EU-direktivet.

– Hvor tror du dette vil ende i EU før det kommer til Norge som et direktiv via EØS-avtalen.

– Det finske parlamentet har kommet med en uttalelse der de går i mot direktivet, nettopp av hensyn til jakt og skytesport. De mener også at det medfører en svekkelse av forsvarsevnen. Vi får håpe at de får gjennomslag, sier Rolf Larsen, leder i Jegernes interesseorganisasjon.