Ordføreren i Nord-Fron, Sel og Vågå har i brev til Fylkesmannen i Oppland mandag satt fram krav om strakstiltak mot ulv.

Det skjer etter at det i helga ble gjort flere observasjoner av ulv i de tre kommunene.

- I helgen er det gjort to observasjoner av ulv i grensetraktene mellom Vågå, Sel og Nord-Fron. Både ved Randsverk i Vågå og ved Murudalssetra i Nord-Fron er det folk som har meldt om at de har sett ulv. Med bakgrunn i synsobservasjon ved Murudalssetra er det søkt om fellingstillatelse på ulv. Beitesesongen er i gang i dette området, og skadepotensialet på beitedyr er stort, skriver ordførerne Iselin Jonassen (Vågå), Dag Erik Pryhn (Sel ) og Rune Støstad (Nord-Fron) i brevet til Fylkesmannen.

Muntlig avslag

Mandag ble det gitt muntlig avslag på søknaden om fellingstillatelse, opplyser de tre ordførerene overfor Dølen.

- Vi mener denne situasjonen er uholdbar. Ved observasjon av ulv i beiteprioritert område må det umiddelbart gis fellingstillatelse. Noe annet vil etter vårt syn være i strid med rovviltforliket på Stortinget fra 2011, heter det videre i brevet fra ordføreren.

I forliket står det i siste del av punkt 2.2.19 at: "Det skal ikke være rovdyr som representerer et skadepotensial i prioriterte beiteområder for husdyr og kalvingsområder for tamrein".

Svært bekymret

Pryhn, Jonassen og Støstad er nå svært bekymret for folk og dyr.

- Flere tusen sauer skal i disse dager ut på beite i dette aktuelle området. Gardbrukere i denne regionen har tidligere opplevd at ulv har drept mange sauer. Skadepotensialet er overhengende og stort. Påkjenningen er enorm for gardbrukerne i våre kommuner. Det må derfor iverksettes tiltak straks, skriver de.

Videre i brevet heter det:

- Vi ber Fylkesmannen i Oppland sørge for at det gis fellingsløyve umiddelbart når det blir observert rovdyr. Vi mener også at det må innføres stående fellingstillatelse i dette området så lenge beitesesongen varer. Her kan Fylkesmannen vurdere om det kan innføres en stående fellingstillatelse som kan gjelde for hele fylket.