I vår- og sommermånedene mai-august i årene 2012-2015 skjedde det 98 trafikkulykker med drepte og hardt skadde i Oppland. I 87 av dem var det god sikt og oppholdsvær. Det viser en undersøkelse av trafikkulykker med drepte og hardt skadde som Statens vegvesen, Region øst har gjennomført.

I Oppland var det ingen alvorlige trafikkulykker i dårlig vær og dårlig sikt i fireårsperioden.

Stressede bilister

Vegvesenet er overrasket over at så mange av ulykkene skjedde når det var godt norsk sommervær.

- Farten er noe høgere når det er gde kjøreforhold. Samtidig er flere på farten når været er godt. I sum gir det større ulykkesrisiko. Likevel er vi en smule forundra over alle "godværsulykkene", sier fungerende avdelingsdiretør Ole Einar Fossen i Statens vegvesen. Vegavdeling Oppland.

Han mener sammenhengen mellom godt norsk sommervær og alvorlige trafikkulykker er tankevekkende.

- Varme biler, sollys, stressede bilister på ukjente veger, litt høyere fart og mer trafikk øker ulykkesrisikoen. Kanskje er det slik at trafikantene er mer konsentrerte bak rattet når det er dårlig vær, sier Fossen.

Våken og opplagt

Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser at førerfeil er den viktigste medvirkende årsaken til dødsulykker på vegnettet. Trøtthet og uoppmerksomhet er også ofte en årsak til alvorlige trafikkulykker.

I Oppland er det utforkjøringsulykker, møteulykker og kryssulykker som dominerer i sommermånedene.

Vegvesenet har følgende råd til bilister for å øke tryggheten bak rattet:

- Hvis du som sjåfør er konsentrert, edru, våken og holder fartsgrensa, er sannsynligheten liten for at du skal gjøre feil som fører til en alvorlig ulykke, sier Fossen.

Han understreker viktigheten av å holde seg våken og opplagt bak rattet. Feriebilen får andre kjøreegenskaper enn det sjåføren er vant til, når bilen fylles opp med flere passasjer og bagasje.

- Ta med en flaske vann og spis «våken mat» som lyst kjøtt og fisk. Dropp rødt kjøtt og annen tung mat som gjør deg trøtt. Blir du likevel sliten må du stoppe og sove 10-15 minutter. Du bør også legge bort mobiltelefonen, sier Fossen.