Et samarbeid mellom Gudbrandsdal flyklubb, Amcar HD Fron og NMK Midt-Gudbrandsdal, har lagt grunnlaget for Frya motorshow.

– Dette er et arrangement vi håper og tror skal vokse seg til noe stort og ettertraktet. Vi belager oss på at et par tusen besøkende tar turen innenfor gjerdene på lørdag, sier arrangørens talsmann, Kåre Solbakken.

Inngjerdet område

For det hele skjer innenfor et avgrenset og inngjerdet område på Frya flyplass. Alt av publikumsparkering skjer utenfor - i området ved Frya leir. Langsmed flystripa er det satt opp både fysiske sperrer og tribuner.

– Under et slikt arrangement må vi ha sikkerheten i høysetet. Alt av action skjer enten på eller over sjølve flystripa, så det er viktig at vi har god kontroll på folket og en skikkelig beredskap om noe skulle skje, sier Solbakken. Han kan fortelle at de har Røde kors-mannskaper med sjukebil og  mobile brannmannskaper på plass under hele arrangementet.

– I tillegg til sjølve flystripa så er det et depotområde for bilene som vi også må ha i tankene. Street Legal-bilene skal opp til startplata fra depotet, og det krever en god logistikk.

Fly, helikopter og biler

Tidsmessig er showet lagt opp til at de som skal ta til vingene okkuperer første del av dagen. Da med alt i fra oppvisning med seilfly  og paraglider til  akrobatflyging med dobbeltdekkere og fallskjermhopping fra helikopter. En Harvard kommer også med muligheter for bakseteflyging for de som ønsker det.

– Fallskjermhopping fra helikopter er relativt sjelden, og de som ikke får mulighet til å sitte i baksetet på Harvarden, kan jo benytte tilbudet om å ta en rundtur med helikopter, reklamerer Solbakken som også slår et slag for modellflyentusiastene.

– Her kan oppleves et modellfly med jetmotor, og det går unna – det kan jeg lover deg!

Lang, fartsfylt dag

Hele showet varer fra klokken ti om morgenen og fram til ni om kvelden. Street Legal-bilene, som skal kjøre dragracing på flystripa, er inndelt i flere klasser.

– Det vil naturlig nok ta sin tid med kvalifiseringsrunder og videre eliminering i de forskjellige klassene. Men vi stiller med speaker og proff løpsleder, så folk skal greit kunne henge med i alt som skjer av fart og spenning på stripa og i lufta. Servering av mat og drikke har vi også, men jeg vil påpeke at dette er et alkoholfritt arrangement. Alkohol inne på området, aksepteres ikke. Det beslaglegges av vaktene, sier Solbakken.