Eierne av Amundsen gjestgiveri informerer om at verneverdier vil bli belyst i den nye reguleringsplanen for området.

Det er eierselskapet Bruvik Utvikling AS sin styreleder, Petter Kittelsen, som påpeker dette. De har nå varslet oppstart av planarbeidet for området med tanke på å rive Amundsen til fordel for to leilighetsbygg.

– Eventuelle verneverdier vil bli belyst, også av offentlige planmyndigheter gjennom planprosessen, uttaler styreleder Kittelsen til Dølen.

Stort lokalt engasjement

Det har vært et stort lokalt engasjement for å bevare Amundsen etter at tidligere turistsjef i Nord-Fron, Hans Petter Kleiven, påpekte av Vinstra trenger å ta vare på gamle, historiske bygninger med særpreg.

Han lanserte tanken med å se på Amundsen og Gammelbanken-området som en del av ”gamlebyen” Vinstra i sammenheng med videre utvikling av Nedregate.

Hans innspill har fått stor støtte på Dølens facebookside.

“– Ta vare på gamle bygg, renover og bruke dem som de klarer mange andre steder. Hvor mange tomme leiligheter skal det være på Vinstra?”, er en av mange kommentarer på Dølens facebookside.

– Slik vi forstår H. P. Kleiven, er det ikke gamle hus i seg selv som vil gjøre området attraktivt for turister, bygg må også fylles med innhold. Vi mener at man ikke kan sette brannkrav, arbeidsmiljøkrav eller sikkerhet til folk/publikum til side for å legge til rette for videreføring av tidligere bruk. Ombygging av eksisterende bygg vil kreve så store endringer at man i beste fall vil beholde en fasade som likner på dagens bygningsuttrykk, Hvilken verneverdi vil i så fall en slik "kulisse" ha, påpeker Kittelsen overfor Dølen.

Vil lage tursti

Styreleder Kittelsen ser få andre muligheter enn leilighetsbygging, og ser på den tekniske standarden av bygget som veldig slitt.

– Bygget er ombygd flere ganger siden det ble oppført, og fremstår i dag som et nedslitt anlegg i næringssammenheng. Vi er ikke kjent med at det er brukt vesentlige midler for å ruste opp bygningsmassen de siste årene, og bygget bærer preg av det. Eiendommene som til sammen utgjør "Amundsen" inngår i dag i en godkjent reguleringsplan. Området er her avsatt til forretning og kontor, og et serveringssted/overnattingssted vil heller ikke være i tråd med dagens regulering, påpeker Kittelsen.

Men han viser også til at de vil legge mye reguleringsarbeid i at området skal bli pent og lett tilgjengelig for allmennheten.

– Selv om "Amundsen-eiendommen" får nytt innhold med boligformål, har vi i vår dialog med kommunen forsøkt å legge til rette for allmennhetens tilgang til området. Vi har spilt inn forslag om å forlenge Per Gynt-stien nordover under gangbrua og langs elva mot legesenteret som en del av planarbeidet, og har foreslått at dette kunne være en flott del av turmulighetene i Vinstra sentrum, sier Kittelsen som avslutningsvis uttaler at de vil komme med flere gode muligheter og løsninger for Vinstra og området i det videre planarbeid.