Skiltet som stenger for fri ferdsel kom opp tidligere i sommer etter at countryfestivalen var avviklet. Dølen har blitt kontaktet av turgåere som etterspør lovligheten av en slik stenging for fri ferdsel – de viser til friluftsloven og allemannsretten. Kommunen uttaler til Dølen at plakaten i Kåja ved Moajordet, som lyder ”Privat eiendom – all ferdsel forbudt”, er lovlig.

– Når det gjelder plakaten i Kåjå, så er det ikke fri ferdsel på et jorde da dette regnes som innmark. Veien forbi renseanlegget ender også i det som er som innmark å regne etter friluftsloven, skriver Plan- og miljøkonsulent i Nord-Fron kommune, Anders Nybakken, i en e-post til Dølen.

Landbruksveg og anleggsveg

Grunneier Arne Helge Stø begrunner stenging av fri ferdsel med flere årsaker.

– Vegen fra Kåja til renseanlegget og videre langs elva er en privat veg på privat grunn. Nord-Fron kommune har bruksrett på vegen, men det vil etter min mening ikke bety at det er åpent for fri ferdsel. Det er en bruksrett kommunen har fordi de skal kunne benytte vegen i forbindelse med drifting av renseanlegget.

– Men det går veg langs elva og inne på jordet?

– Det er landbruksveg på jordet og anleggsveg langs elva. Vi plages med at turfolk benytter vegen fra renseanlegget og videre langs elva og ut på dyrka mark. Vi har også et masselager i enden av anleggsvegen der vi har mye redskap og maskiner stående. Det er ikke ønskelig å ha folk gående der – det kan være farlig, påpeker Stø som også har måttet sette opp et skilt utenfor gårdsplassen på øversida av Moajordet.

Skilt og ny grind

–I de verste tilfellene går de videre fra Moajordet, over toglinja og rett over gardsplassen vår. Vi har også måttet sette opp et lignende skilt ved innkjøringa fra E6 inn på gardsplassen for å unngå trafikk den vegen. Nye permanente skilt vil bli satt opp og støpt ned i bakken, og en ny, stor grind vil bli montert ved innkjøringen fra Kåja, forteller Stø til Dølen.

– Hva med de som går langs strandsonen til Laugen – det er vel utmark?

– Fiskere er ikke problemet, og de går vel langs elva. Det er den store mengden med turgåere vi har hatt problemer med. En rundtur på Moajordet har nærmest blitt en vane for mange – vi vil ikke ha det slik. Vi satte opp skiltet etter countryfestivalen, og det bedret seg etter den tid, forteller grunneier Arne Helge Stø.