Leder av demensteamet i Sør-Fron, Monika Gryttingslien (f.v.), prosjektleder Josefine Vacker , leder for demensforeningen i Midtdalen Lise Berg-Johnsen og sjukepleier Liv Marit Trettengen, gleder seg til å komme i gang med prosjektet Aktivitetsvenn.
(Foto: Tone Sidsel Sanden)

Leder av demensteamet i Sør-Fron, Monika Gryttingslien (f.v.), prosjektleder Josefine Vacker , leder for demensforeningen i Midtdalen Lise Berg-Johnsen og sjukepleier Liv Marit Trettengen, gleder seg til å komme i gang med prosjektet Aktivitetsvenn. Foto: Tone Sidsel Sanden

Frivillige kan bli aktivitetsvenn

Sør-Fron kommune ønsker å rekruttere frivillige for å skape en mer aktiv og meningsfylt fritid for mennesker som er rammet av demens.

Aktivitesvenn er et prosjekt gjennom Nasjonalforeningen for folkehelse, et prosjekt som er finansiert av midler etter TV-aksjonen i 2013.

127 kommuner i Norge har starta opp med tilbudet, nå gjør Sør-Fron det samme.

– Aktivitetsvenn er en hjelp for å kunne skape aktivitet og et fritidtilbud for de som er rammet av demens. Tilbudet driftes av en lokal arbeidsgruppe, bestående av et tverrfaglig team, forteller Josefine Vacker, regional prosjektleder for Aktivitetsvenn i Hedmark og Oppland.

Gjennsidig glede

En frivillig aktivitesvenn vil være en som tar med en demensrammet ut på en fritidsaktivitet. Leder av demensteamet i Sør-Fron, Monika Gryttingslien, nevner alt fra fisking til å gå tur, høre på musikk eller strikke sammen.

– Det kan være alt mulig, gjerne med utgangspunkt i en hobby eller en interesse. Poenget er at det skal oppleves meningsfyllt. Det trenger ikke være en stor oppgave, sier hun.

Et aktivt fritidtilbud som en Aktivitetsvenn kan bidra til, skal være et supplerende tilbud til andre helse- og omsorgstilbud i kommunen.

– Å være aktiv vil ha en stor betydning for den som er rammet av demens. Livskvaliteten blir bedre, og det kan gi en følelse av mestring. Det kan være noe så enkelt som å lage middag sammen, det gjelder å finne en aktivitet som passer for begge parter, sier leder for Midt-Gudbrandsdal demensforening, Lise Berg-Johnsen.

Valgte ny leder

Borgny S. Sletten fra Nord-Fron er valgt som leder for Senterkvinnene i Oppland.

 

Gjensidig glede

For å bli en Aktivitetsvenn, forplikter en seg til å delta på to kurskvelder, hver over tre timer. På kursene vil en lære mer om sjukdommen og få en bevisstgjøring på hvordan en kommuniserer med en demenspasient. Det vil også åpnes for diskusjon og drøfting.

– Alle kan bli en aktivitetsvenn, det stilles ingen krav eller forventninger. Kurset skal ufarliggjøre demens-diagnosen, slik vil en også rustes til å stå i oppgaven. Å bli en aktivitesvenn vil gi en gjensidig glede, en dobbel glede, ved at en gir et menneske en god opplevelse i hverdagen, mener Vacker.

Vil samle verdas beste klassiske musikarar til Mountain Classics i Sør-Fron:

Planlegg kammermusikkfest i Midtdalen

Han har 26 år bak seg som kunstnarleg leiar for Risør kammermusikkfestival. Nå vil Lars Anders Tomter gjere Midtdalen til internasjonal kammer-musikks nye mekka.

 

Et behov

Og behovet er der, skal vi tro arbeidsgruppa, som nå er i startfasen på arbeidet.

– Ja, behovet er der. En aktiv fritid vil ha positiv effekt for de som er demente. De kan få en anledning til å fortsette med, eller ta opp igjen en hobby, for eksempel, sier Gryttingslien.

– Alle er velkommen til å være med på kurs, så kan en bestemme seg etter på om dette er noe en ønsker å være med på, legger hun til.

Sekundær nytte

Lysten til å bidra med frivillighet er stor, også i Sør-Fron. Å være aktivitesvenn vil ivareta dette engasjementet på en direkte og meningsfull måte.

– De pårørende vil få en sekundær nytte, de vil nok også oppleve dette som meningsfylt, sier Berg-Johnsen.

Sør-Fron kommune holder kurs 20. og 28. mars på Sørheim. Kontaktperson er Bergljot Mæhlum.

– Aktivitesvenn er et demensvennlig sammfunn i praksis. Rundt om i landet opplever de stor pågang til å være med på kursene. Vi håper det samme for Sør-Fron sin del, avslutter Vacker.

Meir å lese på Dølen:
 

Å bli en aktivitetsvenn vil gi en gjensidig glede

Josefine Vacker
Blir lese nå:
 
Siste nyheter

Rondaliv og Rondaståk

Fjellfestivalen ved Rondablikk rocket et feststemt publikum.

Mikkel Dobloug er ny bryggerieier, bytter navnet og setter i gang ny produksjon fra seinsommeren

Laagen blir til Dobloug og dobler

Det meste blir lagt om når den nye eieren Mikkel Dobloug starter med nytt navn og større mannskap ved bryggeriet på Frya.

Ringebu skoles sommeravslutning

Skolekor x2

Mang ei komfortsone ble både utfordra og sprengt onsdag, da skolekoret ved Ringebu skole, som er alle elevene på 6. og 7. klassetrinn, satte opp forestillinga Sister Act2.

Medaljer og gode resultat under sykkel-NM

Fossum Tiller med sterk VM-søknad

Rasmus Fossum Tiller fra Ringebu tok individuell bronse, Hans Kristian H. Rudland tok lag-sølv. De lokale syklistene har vist god form under NM.

Grasalt med folk og kæltåka stemning ...

Rondaliv og Rondaståk

Fjellfestivalen ved Rondablikk rocket et feststemt publikum.

Ringebu viste muskler

Muskelhow i gågata

Fart, muskler og spenning preget gågata under Ringebudagene.

Ny eier og ny produksjon

Laagen blir til Dobloug og dobler

Det meste blir lagt om når den nye eieren Mikkel Dobloug starter med nytt navn og større mannskap ved bryggeriet på Frya.

Medaljer og gode resultat under sykkel-NM

Fossum Tiller med sterk VM-søknad

Rasmus Fossum Tiller fra Ringebu tok individuell bronse, Hans Kristian H. Rudland fra Kvam tok lag-sølv.

Ringebu skoles sommeravslutning

Skolekor x2

Mang ei komfortsone ble både utfordra og sprengt onsdag, da skolekoret ved Ringebu skole, som er alle elevene på 6. og 7. klassetrinn, satte opp forestillinga Sister Act2.

– Tjuveri å ta namnet

Frya næringspark har sikra seg domenenamnet "www.gudbrandsdallufthavn.no". Det får flyplassforkjemparar i Nord-Gudbrandsdalen til å reagere.

Vedtok Nasjonal transportplan torsdag:

Tapte slaget om E6

- Politisk vanstyre i praksis, mener ordfører i Sel, Dag Erik Pryhn.

Nytt liv på Brekka skole

Det gamle skolebygget langs gamle E6 var perfekt for gründerne Sara og Joacim.

Ras i Teigkampen

Her går det tredje raset

Rasene i Teigkampen har ført til at en familie er blitt evakuert.

Leder i Dølen 22. juni 2017:

Når blir det for få skuleelevar?

Til Kvamsfjellet på jobbferie

Tov Sollid jobbar som snikkar og tok arbeidsbilen på ferie, for å sikre seg plass på årets Rondaståk.

Belønnet for innsats

To lokale organisasjoner har blitt hedret for sin innsats under de to flommene i Kvam.