Det var sent lørdag kveld det første raset i Teigkampen gikk. Og det skulle komme flere ned mot garden Sletten.

Måtte rømme

– Plutselig begynte det å buldre noe voldsomt, bakken og verandaen ristet. Vi fikk røsket ungene ut av senga, og kom oss inn i bilen og kjørte sørover. Vi har lært fra tidligere generasjoner at vi skal rømme sørover om det kommer ras ned mot garden, ettersom terrenget leder ras og steiner fra fjellet litt nord for husene, forteller Arne Sletten om opplevelsen som skjedde rundt klokken 23 lørdag kveld.

Politiet var på plass tre kvarter etter det første raset. Og det andre raset gikk mens politiet var på garden.

Nytt ras

Dølen var på rasstedet rundt klokken 16 søndag ettermiddag, og da gikk det et nytt, mindre ras på samme stedet oppe i fjellet Teigkampen. Det første raset på lørdag førte til at en kjempestor steinblokk stanset snaue 100 meter nord for bebyggelsen på garden. Rett nedenfor ligger det flere store steinblokker som stammer fra et ras som gikk under flommen i 1938. Området nedenfor Teigkampen var preget av en mindre flom etter det voldsomme regnværet som kom søndag ettermiddag for ei helg tilbake.

– Det luktet sprengt stein av den store støvskya som kom med et første raset. Riktig uhyggelig var det, forteller gardbruker Arne Sletten.

Geolog på stedet

Etter mandagens rasbefaring ville ikke geologen fra Norges Geotekniske institutt uttale seg til pressen vedrørende videre rasfare, før flere undersøkelser var gjennomført.

Han henviste til politiet for videre informasjon.

Arne Sletten kunne fortelle at geologen hadde antydet at det kunne bli nødvendig med bruk av drone for å få undersøkt fjellet og rasområdet fra luften og for å studere eventuelle sprekker i fjellet.

– Vi føler oss veldig usikre, og jeg er innstilt på at vi vil bli evakuert over lengre tid, sier Sletten, som gir skryt til Nord-Fron kommunes beredskapsavdeling.

– Kommunenes folk var raskt på pletten både for å besiktige og gi nødvendig hjelp med husrom og det praktiske som følger med en evakuering, påpeker Arne Sletten.

Nå bor familien på Peer Gynt Hotel & spiseri, mens Arnes mor, er fløtt hjem til ene datteren.

Ringebudagene frå fredag Gatefest med triks, trylling og grilling Dei faste postane med scene og bodsalg i gågata er på plass, og innimellom er det noko anna, som trialsykling og kortkunster.

Står vakt

Med tanke på gardsdrifta er det store utfordringer for familien Sletten å leve i en slik situasjon

– Nå er det slik at gardsarbeid og fjøsarbeid må gå sin gang, og jeg og gardskaren bytter på å stå vakt – for inne i fjøset hører du ikke om et ras kommer. På sikt er en slik løsning uholdbar med tanke på alt det arbeidet som skal gjøres. Jeg hadde også et snekkerlag i arbeid på garden, men de har jeg måttet gi fri. Jeg kan ikke ha dem i arbeid mens garden er evakuert og rasfaren uavklart, sier Arne Sletten.

Avventer rapport

Politiets operasjonssentral kan informere om at de ennå ikke har fått endelig rapport fra geologens undersøkelser – kun en muntlig statusmelding der det antydes at videre evakuering ikke er nødvendig.

– Vi avventer til endelig rapport kommer fra geolog før vi konkluderer, men til sjuende og sist er det kommunen som tar den endelige avgjørelsen om videre evakuering, er beskjeden Dølen får fra Politiets operasjonsentral.

Arne Sandbu, administrasjonssjef i Nord-Fron kommune, sier de vil avvente noen dager.

– Sikkerheten går foran alt, men det er altså Politiet, ikke kommunen, som har det siste ord, påpeker Sandbu.

På vakt: Gardbruker Arne Sletten og gardskaren Mihai Buga skifter på gardsarbeidet og å stå vakt i frykt for ras. I fjellet bak vises arret i Teigkampen etter raset