– Helt naturlig å ta en pust i bakken her, sier Arild Teigen til programlederen på Sommertoget.

På Kvam stasjon

Sommertoget tok nemlig en kort stopp på Kvam stasjon før de ankom Vinstra.

Kvamværene hadde forberedt både rød løper og gaver til Sommertoget. Det var også mange frammøtte som ønsket å se toget før det dro videre.

Blant de som hadde møtt opp for å ta imot toget var Max Mekker. Han sa ikke så mye, men både nikket, ga tommel opp og tok bilder sammen med barna. Musikkorpsene i Kvam var også på plass og sørget god stemning.

Ola Røssum spilte også sangen han har skrevet om Kvam, og det var mange som sang med.

Åpnet det hele

Det var Vinstra Drill som var det første som stod på programmet

– Det var kjempemorsomt å opptre, smiler drilljentene samstemt.

Men det skal mye trening til for å opptre på slike arrangementer.

– Vi trener mange timer hver uke, og de som deltar i konkurranser trener litt ekstra, forteller Siw Furuheim som trener drillgjengen.

– Ja, noen ganger opptil seks timer i uka, utbryter ei.

Det er ingen tvil om at jentene trives med det de gjør.

– Vi var heldige som fikk åpne, så det var veldig morsomt. Det gjør vi gjerne mer.

– Ja, det er bare å spørre!, smiler ei.

Verdensrekord på Vinstra

Det var stor trafikk ved teltet til Solbråsetra, som lagde brunost og delte ut smaksprøver.

– Det tar rundt fem timer å lage brunost, men den blir ferdig når den blir ferdig, smiler Mette Jacobsen som står og viser fram hvordan man lager brunost.

Hun og Gunnveig Waagø Jacobsen viser prosessen, forklarer og svarer på spørsmål om hvordan man lager brunost.

– Vi lærte å lage brunost av da 94- år gamle Marie Toxe Brandvold. Det var dama si det, og hun lærte oss å koke brunost på den gammelmåten, forteller Waagø.

Både lokale og turister stakk innom teltet for å se, smake og spørre.

– Det er veldig mange som er innom og spør, og forhåpentligvis får de svar på det de lurer på, sier Jacobsen.

Under direktesendingen ble verden største brunost avduket. Den veide 58 kilo og 360 gram, og er laget på Tine Lom og Skjåk.

Onsdag rullet toget videre, med stopp på Ringebu.

(F.v) Mette Jacobsen og Gunnveig Waagø Jacobsen viste hvordan man lagde brunosten før i tiden. Foto: Marit Bjørkheim