Vi husker Jonny Tungen som gründer og daglig leder i IT-selskapet IQ på 2000-tallet. IQ var blant landets ledende innen sitt felt, og var en stor suksess før konkursen i 2009. Etter det har det vært stille rundt dataguruen fra Sorperoa, med utdannelse fra Universitetet i Oslo. Mye har skjedd på disse åtte årene, og han lover at han en dag skal fortelle hele sin historie, om oppturer og nedturer. Om suksess og konkurser. Om penger som ble tjent – og tapt.

Sportsakademi

Men først vil han fortelle historien fra de tre siste årene, en tidsreise som han liker å kalle «Fra Sunny Sports Travel til The Royal Emirates Sports Academy».

– Det handler litt om tilfeldigheter, en stor dose galskap og noe som vel må kalles pågangsmot, forteller Jonny til Dølen.

Vi sitter på hans kontor i The Royal Emirates Sports Academy i Dubai, forkortet TRESA. Et selskap der Jonny eier 49% av aksjene.

Som vanlig er 47-åringen i godt humør, han smiler og snakker med ansatte, fra vaskedama til den tidligere storspilleren Christian «Chippen» Wilhelmsson på nabokontoret.

– Vi har en regel her, at når du kommer hit skal du smile, være høflig, og prate med minst tre andre ansatte før du begynner dagens jobb, forklarer Jonny etter en seanse med tullprat og mye latter med Chippen. Svensken med en lang proffkarriere og 79 landskamper er ansatt som president i TRESA, en rolle som betyr at Chippen er Jonnys frontfigur og høyre hånd med sport som fagfelt.

Akademiet: Tungen forteller om TRESA, The Royal Emirates Sports Academy.

Opp- og nedturer

En annen svenske , Mikael Karsikas, jobber også i TRESA, der han har ansvaret for den digitale plattformen og ikke minst den nye digitale verden vi lever i.

– Jeg og Mikael har jobbet sammen i tretten år, og går utrolig godt sammen. Vi forstår hverandre, og utfyller hverandre. Han har også vært med på opp- og nedturer, sier Jonny og byr oss på vann. Han smiler sitt velkjente, skøyeraktige smil, og sier at «journalisten får vente med ølet til i kveld».

Alkohollovene er strenge i Emiratene, bare de vestlige hotellkjedene har bevilgning. Men TRESA har som en av få aktører utenfor hotellkjedene fått bevilgning i sin imponerende sportsbar Kickers, men det skal vi komme tilbake til.

Lidenskap

Men hvordan havnet han her i Dubai? Denne kunstige byen hvor alt bygges i snitt 20% større enn alt annet på jorden. En by med 2.8 millioner som stadig vokser. Jonny setter seg godt til rette i kontorstolen, og forteller historien som mange midtdøler har etterspurt de siste årene: Hva i all verden driver Jonny Tungen med i Dubai?

– Jeg har vært i Midtøsten i snart sju år nå, og er involvert i flere prosjekter forankret i teknologiutvikling. Noen av dem er eid og styrt av myndighetene i Emiratene, noe som har gjort at jeg har fått et solid nettverk. Ikke bare i Midtøsten, men også i USA og Europa. Dette nettverket brukte jeg da jeg for snart tre år siden startet Sunny Sports Travel. Jeg har en stor lidenskap for sport, så målet med dette prosjektet var å kunne tilby skandinaviske lag og utøvere innenfor fotball, golf og tennis treningsleirer i Dubai, forteller en ivrig gründer.

Samarbeid: Christian «Chippen» Wilhelmsson er Jonnys høyre hånd, med sport som fagfelt.

Viktig kontrakt

Det som startet som en hobby, har utviklet seg til å bli et av Midtøstens største selskaper innenfor området sport.

– Fra å være et prosjekt som var mest en morsom greie, har dette blitt mitt hovedvirke som gründer, partner og daglig leder i The Royal Emirates Sports Academy, forteller Jonny og viser oss TRESAs organisasjonskart på sin store PC-skjerm. Også den 20% større enn andre dataskjermer.

I sommer gikk en viktig kontrakt i orden, noe Jonny har jobbet hardt for å få til over de siste 14 månedene.

– Jeg er utrolig stolt og takknemlig for at vi etter over et år i forhandlinger med Dubai Sports City, nå har tatt over Dubai Sports Village. Det betyr at vi fra nå av har vår egen «hjemmebane», med et sportsanlegg i verdensklasse som strekker seg over 95 000 kvm og inneholder alt fra hotell og restauranter til fantastiske sports-fasiliteter for fotball, golf, tennis, friidrett, svømming, rugby, fitness og mer. Rett og slett et unikt sportskompleks i alle sammenhenger og med enorme muligheter, forteller Tungen.

Glad i mennesker

Avtalen han snakker om innebærer også at TRESA tar over et elite fotball-akademi med et dusin UEFA-utdannede trenere, en egen profesjonell rugby-klubb og Dubai’s ledende tennis-akademi.

– I tillegg er vi i ferd med å etablere vårt eget profesjonelle eSports team, en internasjonal treårig elite-idrettsskole, et sportsmuseum, og en ekstremsports-park. Så du kan si at det er nok å holde tak i for en halvtreig gudbrandsdøl!

Men han er ikke alene. Som øverste leder i det dynamiske selskapet, med over 100 ansatte, er det mange å forholde seg til.

– Men jeg er glad i mennesker, og kommer godt overens med alle her, sier Jonny, som liker å kalle seg for kviknevær.

Enormt: Gründeren skuer utover det enorme anlegget i Dubai.

Bygge broer

Jonny Tungen forteller at bak det hele ligger også et ønske om «å bygge broer mellom øst og vest,» som han sier.

For å håndtere alt dette har han god hjelp fra sine medhjelpere.

– Jeg har vært så heldig å få med meg toppfolk fra hele verden til å lede selskapet framover, og dette er ressurser som er håndplukket til å gjøre TRESA til en ledestjerne i Midtøsten med hensyn til sport. Men kanskje enda viktigere, dette er sterke ressurser som står for solide mellommenneskelige verdier som vi ønsker å fronte i Dubai. Og som genuint ønsker å bruke sport som en plattform for å etablere forståelse, respekt og vennskap mellom ulike kulturer, religioner og stater, forklarer han.

Jonny forteller videre at dette er forankret i selskapets kjerneverdier og støttet av myndighetene både i Dubai og Abu Dhabi i de Forente Arabiske Emirater.

– Jeg er helt sikker på at Dubai har mye å lære av vår måte å leve på, men jeg er også sikker på at vi i Europa har noe å lære av Dubai. Vi håper vi kan bidra til å gjøre verden til et bedre sted å leve for oss alle, der lidenskapen som bare sport kan genere, skal brukes som virkemiddel, sier han og kikker tankefull utover det store sportssenteret.

Toppidrettsgymnas

Kvikneværen har tatt plass på tribunen, og peker mot en stor bygning.

– Der skal vi til våren ta imot 300 ungdommer fra hele verden på vårt nye fotballakademi, bygd på samme lest som det vi i Norge kjenner som Norges Toppidrettsgymnas. Her skal de bo, få skolegang og leve som elite-idrettsutøvere året rundt. Norge er faktisk langt framme i verden på denne type toppidrettsgymnaser, og vi opplever allerede stor interesse for vårt prosjekt her i Midtøsten, sier Tungen, og nikker mot en annen, høy bygning.

– Der skal vi snart åpne vårt eget hotell, noe som gir oss enda bedre muligheter til å ta imot større grupper.

Tilbake til sportsbaren Kickers. Med sitt stilfulle interiør, sine smilende ansatte, og ikke minst en bar med alle rettigheter, er dette en populær møteplass i området der sportssenteret ligger.

Stort: Alt er stort i Dubai, ikke minst skyskraperne.

Spansk fotballhelt

Det er torsdagskveld , og fullsatt bar. Fredag er helgedag i Dubai, så torsdagskveld er «partynight».

– Sportsbaren er et viktig samlingspunkt i anlegget, og en god inntektskilde for oss. Alkohol er god butikk, vet du, smiler Jonny, og serverer den før lovede, kalde pilsen.

Skribenten drar kjensel på en sporty kar i lokalet. Og ganske riktig, det er Michel Salgado, direktør på fotballakademiet til TRESA. Salgado er ingen hvemsomhelst i spansk fotball. Han har 53 landskamper, og han var kaptein for Real Madrid på 2000 tallet, da storheter som Ronaldo, Zidane og Roberto Carlos spilte på laget.

Og nå jobber han altså under Jonny Tungen, som nå er borger av Dubai og gründer av et av Midtøstens største sports-selskaper.

Akademiet: Tungen forteller om TRESA, The Royal Emirates Sports Academy.
Samarbeid: Christian «Chippen» Wilhelmsson er Jonnys høyre hånd, med sport som fagfelt.
Enormt: Gründeren skuer utover det enorme anlegget i Dubai.
Stort: Alt er stort i Dubai, ikke minst skyskraperne.