Bård Nordrum kapret en andreplass. Han har hatt fin progresjon som saueklipper etter at han ble en del av dette miljøet. Det startet med annenplass i juniorklassen, og han fulgte i år opp med en knallsterk annenplass i seniorklassen.

Flott ramme

Det var et stort steg opp i forhold til den annenplassen han hadde fra den såkalte «mellomklassen», som er en klasse mellom junior og seniorklassen. Bård var veldig tilfreds, for det var ikke gitt at det skulle bli slik da han og de andre fra Fåvang satte kursen nordover for å bryne seg på de aller beste saueklipperne i landet.

– Dette var det tredje norgesmesterskapet for min del. Jeg debuterte i Bjerkreim i Rogaland for to år siden, og var i aksjon på hjemmebane i fjor. Det var en stor opplevelse. Moro var det også å konkurrere her med en flott ramme rundt arrangementer, sa Bård.

En fin gjeng

Nordrum ble nummer to, men likevel beste norske. Vinneren hadde nemlig ikke norsk pass og statsborgerskap.

Lars innrømte at pulsen var betydelig høyere enn den bruker å være da det begynte å dra seg til i konkurransen. Det er som han sier stor forskjell på å klippe sau i et fjøs og foran et stort publikum. Spesielt når det ligger gode plasseringer og fine premier i potten.

Holder seg i form

– Det handler om å koble ut støyen og det som skjer rundt deg. Men jeg er nok ikke den første som har fått erfare at det kan være vanskelig. Jeg fordyper meg i agronomi og driver med saueklipping på kveldstid og i helgene. Planen er at jeg skal ta over heimgården om noen år, sa han som har klippet over 200 sau på en og samme dag. Da går det imidlertid unna.

– Hvor lenge har du tenkt å fortsette med saueklippingen?

– Jeg holder nok på så lenge jeg har helse og synes det er artig å være en del av dette miljøet. I vinterhalvåret går jeg en del på ski og om sommeren er jeg gjeter, sa han.

Ikke forventningspress

Lars Sønstevoldhaugen var en av de mest fornøyde som forlot norgesmesterskapet i saueklipping. 19-åringen hadde ikke sett for seg at han skulle returnere fra Ørlandet og Fosen med sin første NM-medalje.

Sønsterudhaugen var i aksjon i seniorklassen. Han ble blant de tre beste og var i kraft av det en av dem som fikk være med i den åpne og gjeveste klassen senere på dagen. Det innebær at han fikk bryne seg på de aller beste. Det til tross for at Sønstevoldhaugen fortsatt bare er 19 år gammel. Friskusen bet godt fra seg i det selskapet ettersom han viste liten respekt for tøffe konkurrenter. Lars, som startet med saueklipping allerede som 13-åring, kunne fortelle at han ikke følte noe som helst forventningspress.

– Hva betyr det for motivasjonen at du gjorde det så bra som du gjorde, Lars?

– Det er alltid kjekt å være med i norgesmesterskapet. Lysten til å klippe sau blir ikke mindre etter opplevelser som dette, sa han som klipper rundt 4000 sau på det han betegner som en normalsesong.

Medalje ble det også på Sindre Myhrsveen. Sambygdingen var nest best i NM-klassen, høyeste klassen i mesterskapet, og mottok for den prestasjonen en sølvmedalje.

I mellomklassen deltok også Kjetil Rønn fra Harpefoss. Han gjorde det meget godt, med en sterk fjerdeplass.

Sølv: Bård Nordrum tok andreplassen under NM. Foto: Tone Sidsel Sanden/arkiv
Nest best: Sindre Myhrsveen ble nest best i den åpne klassen. Foto: Svein Halvor Moe