Ved bordene rundt oss sitter det mange studenter, noen spiser, noen er omringet av oppslåtte bøker, mens andre bare sitter og snakker med venner. Den jevne summingen fyller lokalet. Dette er helt normalt i kantina på Kalvskinnet, som er et av flere av NTNU sine campuser i Trondheim.

– Jeg synes det er litt skummelt, men veldig interessant å endelig ha begynt med noe som er relevant for det jeg skal drive med resten av livet, sier Inger Elise Sveen.

– Ja, det er både interessant og utfordrende. Nå på andre året er det også mer relatert til at vi skal ut i jobb, legger Ann- Mari Beitdokken til.

- Hadde ikke peiling

Begge to har akkurat begynt på sitt andre år i Trondheim, og flyttet fra Vinstra til trønderbyen for å studere. Beitdokken studerer byggingeniør på NTNU, mens Sveen studerer eiendomsmegling på BI.

– Jeg hadde ikke peiling på hva jeg skulle bli. Men jeg likte realfag, og det er veldig mange yrkesfaglige i familien så byggingeniør, det kan jeg prøve tenkte jeg, forteller Beitdokken.

Sveen ble også inspirert av familien sin, og var litt mer sikker på hva hun hadde lyst til å bli.

– Jeg ble pirret av det å være selger, og jeg er interessert i boliger. Jeg så også at andre i familien min gjør det bra, så jeg satset på det, smiler hun.

Noen velger å bli lærlinger etter videregående skole, mens flere ønsker å ta høyere utdanning. Mange velger et friår, hvor de jobber, reiser, eller begge deler, før de begynner på høyere utdanning. Så kaster noen seg rett ut i studentlivet.

– Vi begynte å studere rett etter videregående, forteller Beitdokken.

– Og vi har dratt oss i håret flere ganger for det, skyter Sveen inn.

– Men vi er glad for det også, for da kommer vi fortere ut i arbeid, er jentene enige om.

Skolearbeid: Som studenter er det mye å gjøre på skolen, men jentene mener det også er viktig å gjøre andre ting.

Hundrevis av valg

Selv om de begynte å studere rett etter videregående, er de enige om at det er opp til hver enkelt når og om de ønsker å ta høyere utdanning.

– Det er ikke noe stress å begynne å studere etter videregående, men vi visste hva vi ville. Så er det litt lettere når en har kunnskapen fra videregående ferskt i bakhodet, sier Beitdokken.

Ungdommer bruker ofte friåret til å finne ut hva de ønsker å studere og hvor, noe som ikke er så rart med tanke på at det finnes hundrevis av studieretninger.

– Det er skummelt å ta et friår, fordi du kjenner på hvor godt det er å jobbe og tjene penger, men det er individuelt for alle, sier Sveen.

Godt miljø

Beitdokken og Sveen samler sammen tingene sine og vi begynner å bevege oss mot utgangsdøren på skolen. Beitdokken går forbi noen venner og utveksler noen ord med dem, før vi går ut de store inngangsdørene.

– Jeg søkte bare på byggingeniør da jeg søkte på skole, og jeg hadde Trondheim på førstevalg, Gjøvik på andrevalg og Oslo på sistevalg. Jeg er ingen by-frøken, så jeg kunne ikke tenke meg å flytte til Oslo. Vi har beina nedpå jorda begge to, smiler Beitdokken.

Trønderbyen har oppigjennom årene blitt et populært sted både som studiested og reisedestinasjon blant mange midtdøler.

– Trondheim er den nye studentbyen, og selv om vi ikke møter på gudbrandsdøler, vet vi at de er her, sier Sveen.

Og det er ikke bare et stort utvalg av studieretninger som trekker studentene til byen.

– Jeg er veldig glad i Trondheim, og det har jeg tenkt på mange ganger, for miljøet er så bra her, sier Sveen.

Gode venner: Inger Elise og Ann-Mari har mange venner fra dalen i Trondheim, men har også fått mange nye.

Ikke alene døler

Og i følge jentene føler en seg ikke alene som gudbrandsdøl i storbyen.

– Hvis jeg møter på noen på gata som jeg ikke kjenner, men vet hvem er, hilser jeg på dem, men det gjør jeg ikke på Vinstra, sier Beitdokken.

Men selv om det er mye dølafolk i byen har de også skaffet seg nye venner fra andre deler av landet etter at de begynte å studere.

– Selv om jeg har fått nye venner her i Trondheim er jeg glad

for at det er noen gamle kjente her også. Det gir en slags trygghet, sier Beitdokken.

Men de kan fortelle at selv om de bor i by under studietiden, har de ikke gitt slipp på bygdekulturen.

– Vi er ikke ute på byen så mye, men vi liker en god gammeldags bygdefest. Vi foretrekker jordnære arrangementer, smiler Beitdokken.

Viktig med venner

Bak oss ruver Nidarosdomen lett gjenkjennelig, og foran oss er en av veiene som fører inn til sentrum. Folk haster forbi oss, og summingen fra kantina er bytta ut med støyen fra biler og busser på vei ut og inn fra sentrum. Bladene på trærne har begynt å gulne, men noen få prøver å holde på sommeren litt til. Den varme høstluften minner om at sommeren er over, men sola har likevel tittet fram og det er nesten ikke en sky på himmelen.

– Det er viktig å være sosial med venner i tillegg til studiene, så vi bowler, lager middager, går turer og trener med venner, sier Beitdokken.

– Det er viktig å slappe av og ikke bare gjøre skolearbeid, legger Sveen til.

For selv om studielivet i stor grad dreier seg om skolearbeid, er det viktig å gjøre andre ting også.

– Skolearbeidet påvirker humøret mitt. Hvis det går bra på skolen, blir jeg i godt humør, og hvis det går dårlig på skolen, blir jeg i dårlig humør. Og det er bedre å jobbe få, men effektive timer med skolearbeidet, enn mange timer og få gjort lite, sier Beitdokken.

Det å ha venner rundt seg har ofte mye å si for trivsel, og de to første ukene på de nye skoleåret blir det arrangert fadderuke hvor nye elever kan bli kjent med skolen og andre medstudenter.

– Jeg syntes ikke det var vanskelig å bli kjent med nye folk og komme inn i studentmiljøet. Vi er alle i samme fase i livet, så det er ikke vanskelig å snakke med andre studenter, forteller Sveen.

Kombinsjon venner og trening

De mener også at det er viktig å ha folk rundt seg, som en kan lene seg på når det butter imot.

– Når en er student har en både oppturer og nedturer, så da er det greit å ha noen å dele dem med også, sier Sveen.

Jentene understreker også at det er viktig å ikke bare sitte i ro når en er student.

– Det er også viktig med trening for å få en best mulig hverdag. En jobber lettere med studiene etter at en har trent, forteller Beitdokken.

Og noen ganger kan det også være både sosialt og motiverende å kombinere venner og trening.

– Jeg tror at jeg ikke har tid til å trene, men jeg blir tuktet med av Ann-Mari, og det er jo godt når jeg kommer i gang, ler Sveen.

Fin by: Dølene trives i Trondheim. - Og så vil vi gjerne tilbake til bygda etter studiene, er jentene einge om.

Tilbake til dalen

Vell oppe på Kristiansten Festning kan en se utover store deler av Trondheim. Selv om utsikten nok var en helt annen når den ble bygget på 1600- tallet er den fortsatt like storslått, om ikke bedre. Festningen har blitt renovert flere ganger siden da, og pågår fortsatt, for å vedlikeholde anlegget. Turistsesongen er over, så vi er nesten alene på det store området.

– Jeg har en fulltidsstilling som trainee, og er en medhjelper til eiendomsmeglerne, i tillegg til studiene. Jeg begynte å jobbe der for et halvt år siden og er evig takknemlig for det. Jeg lærer mye og får mye mer utbytte av det enn om jeg bare skulle studert, sier Sveen.

– Jeg hadde også en relevant jobb for studiene i sommer og fikk prøvd meg med arbeidskarene, smiler Beitdokken.

Mange studenter jobber ved siden av studiene, noen for å få erfaring og andre for å få de økonomiske endene til å møtes.

– Teorien er mye lettere å forstå etter at du har gjort det i praksis, forteller Beitdokken.

På grunn av at flere og flere velger å ta høyere utdanning er det i dag ingen selvfølge at det er flust av ledige jobber når en er ferdig med å studere. Dette avhenger både etter behov på arbeidsmarkedet og hvor mange som fullfører utdanningen.

– For min del er det gode muligheter for å få jobb etter studiene, også selv om jeg vil tilbake til dalen, sier Beitdokken.

Sveen ønsker seg også tilbake til Gudbrandsdalen etter studiene, men er forberedt på at hun må flytte dit markedet er.

– Det er litt annerledes for meg. Jeg må føye meg etter der det er behov for meg, men jeg ønsker å komme tilbake til bygda. Jeg må bare vente og se hvilken veg jeg tar for å komme dit, avslutter Sveen.

Skolearbeid: Som studenter er det mye å gjøre på skolen, men jentene mener det også er viktig å gjøre andre ting.
Gode venner: Inger Elise og Ann-Mari har mange venner fra dalen i Trondheim, men har også fått mange nye. Foto: Marit Bjørkheim
Fin by: Dølene trives i Trondheim. - Og så vil vi gjerne tilbake til bygda etter studiene, er jentene einge om. Foto: Marit Bjørkheim