En pensjonert tannlege i Midtdalen er nå dømt for seksuelle overgrep mot  kvinner som var pasient hos ham. Mannen er dømt til fengsel i ett år og to måneder, det vil si fem måneder kortere etter den straffen han ble idømt av tingretten i april i år.

Mannen nektet

Lagmannsretten avslo å behandle anken av det alvorligste tiltalepunktet som gikk på at tannlegen hadde misbrukt sin stilling ved å ha samleie med en kvinnelig pasient på tannlegekontoret. Mannen har hele tiden nektet for at dette hadde noe med hans praksis å gjøre, idet kvinnen ville ha samleie med ham, etter hans påstand for å ha sex mot betaling. Kvinnen sa i tingretten at hun følte seg voldtatt av tannlegen, at hun absolutt ikke ville ha samleie med ham.

Fellende dom stående

Ankeutvalget i Høyesterett endret ikke på lagmannsrettens beslutning om avvisning av dette punktet i tiltalen og i tingrettens dom, slik at tingrettens fellende dom på dette punktet blir stående. Under lagmannsrettens behandling fikk aktor og forsvarer anledning til å drøfte ankesituasjonen for det alvorligste punktet i tiltalen, uten at det endret på noe reelt.

Mannens anke over to punkter som gjaldt forsøk på seksuell omgang ved misbruk av stilling og avhengighetsforhold, ble der i mot behandlet av lagmannsretten.

Skyldig i to forsøk

Lagmannsretten er kommet til at mannen er skyldig etter de to punktene som går på forsøk på seksuell omgang, altså uten samleie,  men ved misbruk av stilling og dermed et avhengighetsforhold til de to kvinnene. Dette skjedde i 2014. Retten er ikke i tvil om at den nå pensjonerte tannlegen utnyttet sin stilling. Retten mener det dreier seg om et  utnyttet overmaktsforhold fra tannlegens side opp mot de to kvinnene. Retten mener handlingene hans er forsettlige og kan knyttes opp mot ettergivelse av tannlegeregninger. Retten mener det forelå et stadig press fra ham blant annet i form av tekstmeldinger som ikke etterlot tvil om hva han ønsket av kvinnene, særlig av den ene.

Tingretten har samtidig lagt til grunn at tiltaltes forklaring på manglende maktbruk ikke kan utelukkes.

"Det er tvil om hendelsesforløpet og retten har ikke kunnet legge fornærmedes forklaring til grunn, da den savner bevismessig dekning, og tiltaltes forklaring må derfor legges til grunn", heter det i dommen.

Får erstatning

Kvinnen som hadde samleie med tannlegen, er nå tilkjent 90.000 kroner i oppreisning, De to andre kvinnene er tilkjent henholdsvis  40.000 og 25.000 kroner i oppreisning. Dette er de samme beløpene som tingretten fastsatte i sin dom.

Mannen slipper å betale saksomkostninger for lagmannsretten.