Mange venter i spenning på boklansering og utgivelse av bygdeboka med lokalhistorie fra de to fronskommunene. Og det med rette.

Store forventninger

For Fronsbygdin har holdt et imponerede høyt nivå i de bokførte utgivelser - årets utgave er nummer 14. Uten at vi har bladd i årets utgave, så er forventingene like store, men vi sparer bokanmeldelsen til neste ukes avis. Nå tar vi for oss den engasjerende lanseringen som er en godbit i seg sjøl.

Bokslepp med någå attåt

Årets lansering var satt i skikkelig lokalhistoriske rammer på Garden Grytting. Den ruvende og praktfulle garden i grenselandet mellom Harpefoss og Hundorp. Et vakkert tun omkranset av velbevarte tømmerbygninger, og med et vertskap som både vet å ta vare på og fortelle om gardens historikk. I slike omgivelser blir lanseringen av ei bygdabok helt spesiell - det blir liksom både den rette plassen og den rette stemningen blant de rundt 100 som hadde møtt fram denne høstmørke torsdagskvelden.

Forfattere og foredrag

Redaksjonssekretær for Fronsbygdin, Gard Espeland, har lagt til lanseringa en god vane med at han sjøl går gjennom innholdet i boka på en utrolig fin og engasjerende måte.

Her får vi fortalt mye om bakgrunnen for stofftilfanget som han sjøl og redaktørene Rasmus Stauri og Hildegunn Maria Haanes Ruset, har lagt ned i forkant. Bare det er på mange måter en vekker om hvor viktig det er å ha en oppegående bygdebokredaksjon som stadig vekk er på jakt etter godt stoff. En kan med rette si at bare slik kan lokalhistoria vår ivaretas for ettertida.

– Takk til alle dere forfattere som bidrar. Gjerne år etter år, fortsett med det så har vi bok i mange år framover, var blant uttalelsene Espeland kom med på vegne av redaksjonen.

Første verdenskrig

Tradisjonen tro hadde redaksjonen invitert en av forfatterne til å fortelle litt ekstra om èn av artiklene i boka. Denne gangen var det Eirik Brazier som fortalte om første verdenskrig sin betydning for Norge, og om russiske krigsfanger som var inlosjerte på gardene Heggerud og Grytting. Meget interessant - vi røper ikke mer.