Elever, rektor og foreldreutvalget ved Vinstra ungdomsskole, har nemlig trådd til med et nytt tilbud nå i forkant av skolens tradisjonelle juleball. Nå er det gjenbruk og innsparing av kroner og øre som rår.

– Det startet vel med at vi i veninnegjengen snakket om at kjolene var veldig dyre, og at de veldig ofte ble brukt bare en gang. Dette syntes vi var veldig skrøpelig, for kjolene er jo like fine og flotte om de er brukt et par ganger, sier Synne Egge.

En tradisjon

Synne går i tiendeklasse og er som veteran å regne i juleballsammenheng. I de tre åra elevene går på ungdomsskolen har det i mange år vært en fast tradisjon med stort juleball. Det medfører ønske om festantrekk som ballkjole for jentene og fine dresser for guttene. En skal jo være staselig kledd til et tradisjonsrikt ball med god middag, polynese, fest og dans. Men så var det prisen da. En lekker ballkjole er ikke å regne som billigvare i klesforretningene, og det er heller ikke en strøken dress med skjorte og slips.

– Responsen har vært kjempebra, forteller Synne, og tar en omvisning på skolen der ganger og klasserom er fylt opp. Stativer med fargerike og glitrenede kjoler står på rekke og rad. Det yrer med liv av kjoleglade jenter som ser sin mulighet til å finne seg den helt spesielle ballkjolen. En flott, nesten ubrukt og billig en, som passer til juleballet som nærmer seg.

Vi registrerer attpåtil en ballkjole med prislappen på - altså ubrukt til en pris av 1200 kroner. Nå går den for et par, tre hundrelapper.

– Hele tanken bak det er jo også å kunne motarbeide det voldsomme kjøpepresset vi ser blant de unge i dag. Vi ser for mye bruk og kast, og dette her er noe som i alle fall kan bidra til at gjenbrukstanken kanskje blir mer som en vane hos oss som vokser opp. At de som selger kjolene også får noen kroner i stedet for at det skal havne i søpla nesten ubrukt, er jo også bra med tanke på miljøet og ikke bare økonomien, påpeker Silje.

Hva med gutta?

Som sagt er det ikke mangel på utvalg av flotte ballkjoler og andre fine antrekk for jenter. Og det skal heller ikke stikkes under stol at det er jentegjengene som dominerer blant de som leter og prøver klær i mange farger og fasonger. Så hvor er gutta?

– Det er først og fremst jenter og antrekk for jenter her, ja. Det er vel også slik at det er vi,jentene, som er de som er mest opptatt av klær, mote og fine antrekk når vi skal pynte oss. De fleste gutta har den ene dressen, og den bruker vel de fleste til den ikke passer lenger. Men vi har da noen dresser og skjorter som gutta kan vel i fra da, forteller Synne, og tar Dølens utsendte med inn på et eget klasserom reservert som ”Herreavdeling”.

Og der, ensom og forlatt, står et stativ med sju dresser og fem skjorter.

– Det har vært et par, tre gutter og prøvd, så det er ikke umulig at de blir solgt til nye eiere, sier Synne med et lurt salgssmil på lager.

Vil ha mer slikt

Ungdomsskolens nyansatte rektor, Tone Granskogen, er også på plass og smiler fra øre til øre. Og latteren hennes er lett å høre i det hun prøver passformen på en smaragdgrønn ballkjole med blanke paljetter og trang midje.

– Kjempefin, sier hun, og kneggler enda høyere, og elevene ler med. Slike kvelder med bruktsalg vil hun ha mer av og roser elevene og foreldreutvalget opp i skyene for dette tiltaket.

– Dette er rett og slett et kjempeflott tiltak på alle måter. At initiativet kommer fra elever og foreldre, er med på å skape et godt samhold på skolen, sier rektor Granskogen. Og til våren ser hun for seg en ny runde med både bruktsalg og bytting.

– Jeg håper vi sammen kan få til en dag der vi også kan selge og bytte fritidklær, sportsutstyr og annet som elevene vil selge eller bytte. I denne alderen vokser de fort, og mye kan både selges og byttes i god stand og lite brukt. Det er sunn fornuft og stor glede i dette her, sier rektor Granskogen.

Gutteavdelingen: Synne måtte konstatere at utvalget av dresser for gutter var så som så. Foto: Tor Larsen