Bakgrunnen for pastorens innlegg i avisa Møre, var at det kom forslag om å arrangere Pride-parade i Ørsta og Volda. Pastoren ønsket ikke dette.

Innlegget har skapt debatt, og flere har latt seg provosere over pastoren, blant annet Frelsesarmeen og Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), som er fra Volda.

Kraftig irritert

Også 17 år gamle Simen Blankenborg Berge fra Kvam har engasjert seg i temaet.

- Jeg skrev denne kronikken i forhold til en skoleoppgave. Jeg slet veldig mye med å finne ut hva jeg skulle skrive om, helt til en veninne av meg sendte meg avisinnlegget om en pastor i Volda/Ørsta som hadde et flammende innlegg i lokalavisa om at han ikke syntes noe om at Pride-Parade skule avholdes i kommunen. Jeg ble kraftig irritert, satte meg ned å leste avisinnlegget, forteller Simen, som også hørte på en debatt mellom pastoren Hans Reite, og landbruksministeren på radio.

- Jeg ble fryktelig oppgitt over at noen fortsatt har et så trangsynt tankesett, og følte jeg måtte få det ut på en eller annen måte. Jeg begynte da og skrive kronikken, og ble ferdig på relativt kort tid, sier Simen.

Ingen burde bli sett ned på

Kronikken sendte han først til Aftenposten.

- Hva tenker du om at noen velger å gå så hardt ut mot en homoparade?

- Pastoren er jo en talsperson for mange, som mange ser opp til, og jeg føler da at han burde inkludere alle i lokalsamfunnet, og ikke kaste ut forferdelige utsagn som kan ekskludere istedenfor å inkludere, mener Simen.

Han tenker på at det får konsekvenser at en pastor i et lite samfunn fronter en sånn holdning.

- Det kan resultere i at ungdom heller velger å ikke komme ut. Pastoren skuffer på en måte, i den forstand at han sier det han sier, og kommer med hatutsagn mot homofile. Homofile er like mye verdt som han, som heterofile, og jeg synes generelt at ingen burde bli sett ned på på grunn av legning, relligion og kjønn, sier den engasjerte 17-åringen.

Håper å inspirere andre

- Hvorfor mener du dette er et tema det er viktig å ta til motmæle mot?

- Grunnen til at jeg synes dette er et viktig tema, er at fordommer i seg selv er noe som er forkastelig, og det ønsker jeg å fjerne ved å bygge bro, forteller Simen.

Han håper at han kan inspirere andre til å gjøre det samme.

- Homofili er et sårbart tema hos mange, og er et tema man lett kan finne fordommer i. Jeg synes derfor det er viktig å snakke om dette, for det kan være med på å normalisere fordomsfulle saker og tema, mener han.

- Møter du mange fordommer som homofil i Gudbrandsdalen?

- Det går forholdvis greit. Sjølsagt er det kommentarer ute og går, men det vil en vel aldri bli kvitt. Men jeg tenker som så,at har jeg en Per Fuggeli-holdning, og gir litt med f, da skal i hvertfall jeg ha det godt, sier han.

Simen mener også at en ikke skal bry seg om "alt", at noe må en ta med en klype salt. Noe kan en overse.

- Sjølsagt ikke alt, men noe kan en se i gjennom fingrene med. Det er mange som er, nesten det en kan kalle "uopplyste", og om en flink til å ikke bry seg, så smitter det over på andre. En trenger ikke dra mobbekortet med en gang, slår Simen fast.

Her er hele Simens kronikk:

Ifølge pastor for menigheten «Nytt Livssenter» i Ørsta, Hans Reite, har ikke jeg noe i Ørsta Kommune å gjøre.

Hans Reite, mener at om pride-parade avholdes i kommunen, vil barn og unge bli påvirket av de homofile og de lesbiske, og de (barna) vil han verne om. Han ønsker derfor at kommunen ikke bevilger penger til å avholde en pride parade. «Eg beklagar å måtte sei det», (Tusvik&Tønne, 2017) men da må du, kjære Hans Reite, forvente å se en homse i gatene i Ørsta kommune under pride.

Hans Reite, pastor for menigheten «Nytt Livssenter» i Ørsta sier gjennom et flammende innlegg i lokalavisa Møre at han tar sterk avstand fra planene om en pride-parade i Volda. Hans Reite forteller i både innlegget i avisa og på debatten på Dagsnytt 18 onsdag kveld (22/11-17) at han mener at satan har tatt bolig i de homofile, og at miljøet kan påvirke den lokale ungdommen til å bli homofil. Han vil ikke at de homofile skal kaste en forbannelse over bygdene som i Sodoma og Gomorra. Hans ser på seg selv som fundamentalist, og sier selv at han legger all sin tro, og følger Bibelen etter slik han selv har valgt å tolke den.

Han sier selv at han forkynner Gud og Jesus. Han mener dermed at homofili er noe man blir påvirket til å bli, at homofili er noe som blir skapt av å synde, ikke noe man blir født med. Ved at Volda vil arrangerer pride-parade i mai 2018, vil flere bli påvirket, og flere vil «følge trenden» om å bli homofile eller lesbiske, mener Hans (Terje Reite, 2017).

Pastoren tar ikke avstand ifra at «de homofile og lesbiske skal få drive med sitt», men at dette da må foregå i det skjulte. Igjen må jeg stille spørsmål. Hvordan kan man skjule noe for «Gud»? Gud ser alt, utenom at du homser i skjul da, selvsagt. Nå er jo Hans Reitan pastor, og har studert Bibelen i 45 år, men å snakke for Gud og si at pride-paraden vil kaste en forbannelse over bygdene er litt i det drygeste laget.

At Hans Reite bruker den kristne Gud, Guden til ca. 3,5 millioner medlemmer av den norske statskirke, til inntekt for sin egen homofobi er skammelig. I det moderne samfunnet skal ikke folk måtte skjule sin personlighet, sin identitet og sin kjærlighet ovenfor et individ, ikke i det hele tatt. Det er på tide at Hans Reite tar del av det moderne samfunnet, legger fordommene sine igjen på kjøkkenbenken, og tar del i pride.

Det er en trend i tiden å bli homofil, mener Hans. Han er så bekymra for at barn og ungdom vil bli påvirka av miljøet, at han velger å gå ut mot de homofile. Fundamentalisten mener at ingen er skapt homofile, at dette er en trend i tiden. Derfor har han et så alvorlig ønske om å verne og beskytte de små uskyldige barna som står ovenfor viktige valg i livet sitt. Skal du, Hans Reite få lov til å påvirke barna til å ta valg som deg, skal faen meg jeg få lov til å påvirke barn til å ta valg som meg også. Nemlig å putte på skylapper, drite i hva folk synes, og kjøre sitt eget løp.

Hans Reite legger unødig last på homofil ungdom fra nærmiljøet. I innlegget hevder han at gjennomføringen av pride vil kaste en forbannelse over bygdene som i Sodoma og Gomorra, og dette vil være de homofiles feil. Sodoma og Gomorra ble druknet i vann og brent ned fordi modige mennesker turte å leve ut som homofile og parafiler, ifølge Bibelen.

Hvor vil alle de modige og ærlige ungdommene som tørr å vise sitt sanne jeg gjøre av seg? Har ikke de like mye rett til å bo i bygdene som det du har Reite, og vil du da virkelig prøve å få de unna ved å skremme de? Homofil ungdom vil i frykt for å bli avvist av sine egne familier og venner ikke tørre å komme ut, og heller sitte inne i skapet. Ungdom vil fortsette å fornekte sitt sanne jeg, og Norge som er kjent for sin fantastiske åpenhet vil bli overfladisk om ikke enkelte får lov til å leve som homofile, og vise det offentlig. Ungdommene vil til syvende sist føle seg som en byrde ved at du, Hans Reite, fortsetter å komme med utsagn inspirert av en bok som ble skrevet for flere tusen år siden.

Skal man begynne å ta Bibelen bokstavelig, vil ikke nyhetsmediene rundt oss ha mye tid til å publisere respektløse leserbrev fra en pastor som deg, Hans. Utsagnet om Sodoma og Gomorra står du fast i din grunn for, og det skal du ha respekt for. Men, at du faktisk tror at Ørsta kommer til å bli ramma på grunn av pride, er så ufattelig respektløst. Det står i 3. mosebok, «[…] og klær som er vevd av to slags garn skal ikke komme på dig» (19:19), og «[…] heller skal du ikke klippe ditt skjegg kort» (19:27). Skal du ta de mest jævlige og barbariske handlingene seriøst, istedenfor små bagateller i forhold? Har enda ikke sett deg med skjegg, bare et usselt lite «todagers», og tviler også sterkt på at alle klærne dine er vevd av 100% bomull, men for all del, føl deg nådig til å motbevise mine utsagn.  Det er lett å skjønne at man ikke skal ta Bibelen så jævla seriøst, fundamentalist eller ikke. Du kaster sten i glasshus, Reite, og det tror jeg du er fullstendig klar over.

Du sier du er glad i alle homofile, men vil ikke at vi skal føle den nødvendighet av å måtte vise vår kjærlighet til vår neste offentlig. Da vil jeg føle meg frekk som bare det, å dra konklusjonen om at homser ikke har noe på bygda å gjøre, skal gjemme meg for deg jeg Hans Reite, jeg skal gjemme meg for Gud. Ørsta kommune bør bevilge penger til pride-parade i kommunen for å vise at sånt tull fra Hans Reite sin side ikke hører noen steder hjemme. Bevilg penger så vi homser og ikke-homser kan samles for å vise hva vi står for, og vise den kjærligheten vi kan utrette sammen.