Peer Gynt AS ønsker å få på plass en ny Peer Gynt-utstilling i den såkalte Peer Gynt stugu som står plassert mellom Sødorp Gjestgivergård og hovedkontoret til Peer Gynt AS.

Rekvisitter og kostymer

Tanken bak det hele er å formidle Peer Gynt-stemnets historikk, samt bringe den lokale Per Gynt og Ibsens reise tilbake til arnestedet - Sødorp og Vinstra. Rita Støstad er prosjektleder for etableringen av den nye utstillingen.

– Hele prosjektet er på mange måter todelt. Vi trenger en arena for å vise fram og informere om hva vi har gjort så langt, samtidig som vi vil skape aktivitet lokalt, sier Støstad som innholdsmessig vil fylle den gamle, historiske tømmerbygningen med rekvisitter, kostymer og bilde og film fra alle forestillingene på Gålå.

– Det må framstå som et opplevelsessenter som kan fenge både yngre og eldre. Vi har på lager og i arkiv nok til å gjøre veldig mye spennende, sier Støstad som fikk avslag fra Regionrådet vedrørende økonomisk arrangementstøtte til prosjektet.

–Vi ble i stedet anmodet om å søke støtte via midlene som skal brukes til å skape aktiviteter langs Gudbrandsdalsvegen, og det kommer vi til å gjøre. Vi ser på dette som et spennende prosjekt, men vi er avhengige av både økonomisk støtte og gode samarbeidspartnere for å komme i mål til sommeren og før årets stemne, sier prosjektleder Støstad.

Betjent i sommersesongen

Planene er at utstillingen i Peer Gynt stugu skal være betjent og åpen daglig i perioden 10. juli til 12. august hvert år.

– Vi ser stadig vekk tilreisende i busser og biler som stopper for å se på og ta bilder av Peer Gynt stugu slik den står i dag - lukket og låst. Så potensialet for mange besøkende, det er der, sier Støstad som også ser for seg vandreturer fra Peer Gynt stugu til bygdatunet og videre bortover Sødorp-bygda.

– Det ligger mye Peer Gynt-historikk på denne stekningen nedenunder garden Hågå. Reidar Stangenens har allerede gjennomført slike vandring der han formidler historikken, og det med suksess. Vi har også håp om at Fron historielag og mange flere vil bidra til at dette kan bli et poulært stoppested langs Gudbrandsdalsvegen, sier Støstad til Dølen.