– CS går fort. Da jeg var yngre spilte jeg skytespill fordi jeg likte cowboyer og lignende, nå ser jeg det som et taktikkspill. Den som har best taktikk vinner. Lucas Kjørum Falkenhaug sitter i sofaen hjemme på Vinstra. 20-åringen jobber til daglig med IKT ved Vinstra vidaregåande skule, men drømmen er å tjene til livets opphold på en litt annen måte.

Sterkt vinnerinstinkt

Lucas spiller strategispillet CS, Counter-Strike. På verdensbasis er det solgt vel 25 millioner eksemplarer av spillserien. GO, Global Offensive, som er det mest solgte CS-spillet til nå, ble lansert i 2012. Interessen for dataspillet kom i ung alder.

– Jeg har alltid hatt vinnerinstinkt, jeg vil være best uansett hva. Da jeg var yngre spilte jeg ganske mye, det var nesten så foreldrene mine måtte ta tak i det, hehe. Men det førte til at jeg ble god, noe som førte til at jeg kom inn i et konkurransemiljø.

Det var på datatreffet The Gathering i Vikingskipet på Hamar det tok til for alvor, da han «slo alle» og spilte på lag med et par jevngode, lokale spillere. Etter dette ble han satt i kontakt med folk innen miljøet.

For tida jobber han med det han omtaler som et prosjekt, et nytt lag.

– Nesten alle norske lag som er «på gang» er hemmelige, derav navnet prosjekt. Lagene har en sponsor, som kan kjøpe plass i konkurranser, i tillegg til vanlig kvalifisering.

Debuterte i 1. divisjon

I fjor høst endte laget han da spilte for, Fact Revolution, på 4. plass i ligaen og på delt tredjeplass i sluttspillet.

– Det var første gang jeg spilte i 1. divisjon, så det er vel ikke så galt, sier Lucas.

På gutterommet står to skjermer, sammen med en harddisk Lucas har bygget sjøl. Han tar på seg øreklokkene og setter i gang spillet. Denne gangen for syns skyld, men på en «vanlig» dag kan han bruke fire til fem timer på trening.

– Flere får opp øynene for det

Noen av motargumentene mot å kalle denne type spilling for sport, har vært at det er stillesittende, på samme måte som sjakk, som nå regnes som sport. Men smått om senn er også e-sport i ferd med å tas inn i varmen. Norge ligger et godt stykke bak i utviklinga, men det begynner å skje ting også her. På verdensbasis følges de store konkurransene av flere hundre milioner seere.

I desember i fjor sendte NRK fra finalen i CS: GO-turneringen ESL Pro League i Odense, den første e-sportssendingen noensinne fra mediehuset. Der kunne seerne se norske Håvard «Rain» Nygaard, som spiller i verdenstoppen, spille finale med laget FaZe.

Nygaard kan, i likhet med en liten håndfull andre nordmenn, leve av sporten.

– Det er omtrent fire personer som kan leve av å spille per nå, forklarer Lucas.

Han mener synet på e-sport er i endring her til lands.

– Flere og flere ser det som taktikk. De fleste syns det er kult at jeg har kommet dit jeg er. Noen syns jeg bør være mer sosial, ikke «bare sitte foran skjermen», men vi er sosiale på treff. De eldre er nok mer trangsynte, men jeg tror flere får opp øynene for det i framtida.

Lucas jobber for tida med et «prosjekt», et nytt lag i emning. Foto: Silje Josten Lien