For tirsdag ble forslaget fra fylkesutvalget om å slå sammen Karriere Oppland Nord-Gudbrandsdal og Karriere Oppland Midt-Gudbrandsdal vedtatt.

De to sentrene har det siste året hatt ei prøveordning med en felles ledelse. Forslaget til vedtak var å gjøre ordninga permanent fra 1. februar 2018.

Styring nordover

Ordninga har også vært ute på høring, der blant annet midtdalsordførerne Rune Støstad (Nord-Fron), Ole Tvete Muriteigen (Sør-Fron) og Arne Fossmo (Ringebu) instendig ba om at vedtaket måtte utsettes. Dette begrunna de med fylksessammenslåinga som Oppland og Hedmark står overfor og en sterk skepsis til det de mener er styring av aktiviteter nordover.

– I saksframstillingen går det fram at rådmannsgruppa uttrykker skepsis til det som beskrives som en styring av aktiviteter nordover. Vi kan bekrefte at det oppfattes slik, og at dette kan splitte Midt-Gudbrandsdal, heter det i brevet.

Vil se sørover

Likevel valgte fylkesutvalget å se bort i fra ordførernes sterke anmodning. Nå blir de to karrieresentrene slått sammen på permanent basis, med ledelsen lokalisert på Otta.

Alle de tre ordførerne uttrykker overfor Dølen at de er svært skuffa over at de ikke har blitt hørt.

- Vi i Ringebu har hele tida vært klare på at om vi skal se i en bestemt retning, så er det sørover. Nå blir vi tvinga nordover, som vi egentlig ikke vil, sier Ringebu-ordfører Arne Fossmo.

- Fylkesutvalget innspillet, som de valgte å overse. Det er ikke Otta som skal være motoren for oss i Ringebu. Vi ser på Vinstra vidaregåande skule som en viktig brikke, og vi mener det ville være riktig å ha karrieresenteret der. Det er til skoler på Vinstra, Gausdal og Lillehammer vi sender elever, ikke til Otta, legger han til.

- Ingen økonomiske gevinster

Ordførerne ønska i utgangspunktet at vedtaket skulle utsettes, slik at en kunne jobba mer med andre alternativ.

- Det er ikke samarbeid med norddalen vi er i mot. Men vi mener det ville være riktig, i den tida vi går inn i nå med sammenslåing av fylkene, og sett breiere på det. Også med tanke på at vi kunne gått inn i en felles løsning med Lillehammer, mener Fossmo.

Ordfører Rune Støstad i Nord-Fron reagerer også sterkt på vedtaket.

- Det er skuffende, og jeg har problemer med å se hvorfor dette må tvinges gjennom nå. Her er det ingen økonomiske gevinster, og forsøket har ikke ført til mer effektiv drift, sier han.

- En dårlig start

Støstad er, som Fossmo, tydelig på at det er like naturlig for Nord-Fron kommune å samarbeide sørover mot Lillehammer-regionen.

- Nå tvinger fylkeskommunen gjennom en endring der bare midt- og norddalen slås sammen. I utformingen av nytt fylke mener jeg at vi må se på helheten, og ikke starte med å endre bit for bit, uten en overordna plan, sier Støstad.

Ordføreren peker på at regioninndeling mest sansynlig blir endra, og at det også da blir endring på karrieresentrene. Nå startes det i feil ende, mener han.

- Etter vårt syn blir det feil ende å starte i, når en endrer bare ett sted, uten å se det totale tilbudet og alle regionene under ett. Oppland fylkeskommune har manet til samarbeid om oppgaver framover. Det er en dårlig start å tvinge gjennom en endring som vi lokalt ikke ønsker, slår Støstad fast.

Flere oppgaver til større kommuner

Ole Tvete Muriteigen, ordfører i Sør-Fron, mener argumentene han og hans ordførernaboer kom med er gode. Han er skuffa over at fylkespolitikerne ikke hører på argumentene.

- Strukturen og måten dette løses på i Hedmark er jeg ikke kjent med. Det er et poeng når Oppland og Hedmark skal bli ett. Det at viljeserklæringen fra ByR-prosjektet (Byregionalprogrammet.Red.anm.) brukes slik - og i dette tilfellet mot oss - vil for min del prege det videre arbeidet med konkretisering av Gudbrandsdalssamarbeidet, sier en provosert Muriteigen.

Det er avtala alle ordførerne signerte på under det såkalla Gudbrandsdalstinget, fylkesutvalget sikter til. 12 kommuner gikk med dette inn i en mer forpliktende plattform for samarbeid.

Ingen av ordførerne synes likevel å like de valgene fylket nå tar.

- Jeg mener at fylkesreformen skulle fulgt kommunereformen. Da kunne nye, større kommuner faktisk fått oppgaver. I verste fall vil veldig mye nå bli styrt i detalj fra Hamar framover.

- Stå seg bedre inn i framtida

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen sier til Dølen at de to sentrene, Vinstra og Otta, skal bestå som i dag.

- Målet er å sikre minst like god kvalitet og et bredere tilbud. Det er ikke snakk om en samlokalisering av tilbudet til innbyggerne i Gudbrandsdalen, sier Hagen.

Hagen har vært tydelig på at det er viktig at Gudbrandsdalen tenker samarbeid,for å få best mulig tjenester, mener han.

- Det trenger ikke bety at det fysisk samlokaliseres. I denne sammenhengen skal det være like desentralisert og nært innbyggerne som det har vært fram til i dag, sier han.

- Hvorfor valgte dere ikke å lytte til midtdalsordførerne?

- Saken var oppe i fylkesutvalget rett for sommeren 2017. Etter innspill fra ordførerne utsatte vi saken for å gå en ekstra runde. Nå mente fylkesutvalget at det ikke var grunnlag for en ny utsettelse, men tvert i mot var det viktig med en avklaring, svarer Hagen.

Han mener, tvert imot det ordførerne er bekymra for, at dette vil ruste de to kontorene bedre inn i et nytt fylke.

- Hver for seg ville de vært mer utsatt, men med felles ledelse for de to lokaliseringene, mener vi det vil stå seg bedre inn i framtida, sier Hagen.