Riktig nok var selve jubileet i fjor. Men det passet seg å gå inn i det nye året med blanke ark, nystemte instrument og en skikkelig jubileumsfest for å markere begivenheten.

Sør-Fron junior spelemannslag ble startet av en gjeng sindige sør-frøninger i 1977, som ordfører Ole Tvete Muriteigen sa det i sin hyllingstale. Sentrale i denne gjengen var Arne Risdal og Anton Amundgard, to foregangsmenn innen folkemusikken i Midtdalen.

Spelemannsprisen

I 1981 skiftet laget navn til Sør-Fron spelemannslag. Juniorlaget fortsatte for seg sjølve, og der gror det fortsatt godt. Det fikk vi bevis på under konserten. To sjarmerende ungjenter svingte felebuen, og ifølge programleder Bjørn Sletten hadde de øvd inn nummeret sitt onsdag kveld. Skikkelig ferskvare, som Sletten sa det. Han sydde for øvrig kveldens program sammen på en morsom og elegant måte.

Det har vært mange høgdepunkt i lagets forholdsvis korte historie. Amerikaturen i 1989 prates det fortsatt om. Spelemannsprisen for 1991 er et naturlig, musikalsk høgdepunkt. Kvelden da prisen ble delt ut en vinterlig lørdagskveld i 1992, blir aldri glemt i Sør-Fron, som Muriteigen sa det.

Solide spelemenn

Laget har fostret, og fostrer fortsatt, mange solide spellemenn. Her er det norgesmestere i fleng, og flere kastet sin glans over jubileumskonserten. Tre hedersmenn fikk velfortjent ros og trampeklapp; Rasmus Stauri, Erik Bjørke og Øystein Rudi.

Foruten spelemannslagets egne toner fra scenen, fikk vi innsalg fra forskjellige epoker i lagets historie. Solister og grupper bidro, og det svingte fra Rudi gards scene.

Spelemannslaget avsluttet med ei «suite» sammensatt av Andreas Bjørkås.

Og så var det dans etterpå. De mange hundre som hadde funnet veien til gards koste seg utover kvelden og natta. Akkurat slik en skal gjøre på en skikkelig låveball.