– Skynd deg! Vi må flytte på den der, nei ikke den. Lyden av engasjerte barnestemmer blander seg med ski som kaver på grov snø. Det er om å gjøre å memorere en figur, et såkalt tangram, for så å gjenskape den ut av fargerike plater.

– Annen tilnærming til læring

Med gylden vintersol og gnistrende minusgrader som ramme, flyttet elevene ved Barhaug skole fredag ut av klasserommene sine og tilbrakte dagen på ski i området rundt skolen. Samtlige klasser ved skolen deltok på et opplegg i regi av Norges Skiforbund og Sparebank 1, kalt Utetimen.

Hensikten med Utetimen er å aktivisere barn og unge litt mer og deltakelse uansett ferdighetsnivå, forteller Trond Slåen i Sparebank 1 Gudbrandsdal.

– Vi satser på bredde og legger til rette for fysisk aktivitet og en annen måte å tilnærme seg læring på. Utstyret de får i dag er tenkt brukt i mange år framover. For oss er det viktig å være med å bidra til noe som betyr noe for vårt område, sier Slåen.

Tildelt utstyrspakke

Elevene rullerer mellom ulike stasjoner, med aktiviteter som bandy, håndball og stafett. I tillegg venter ulike regneoppgaver i tilknytning til aktivitetene.

– For å ta matematikken ut, må vi jo ha matteoppgaver. Det får vi tips om i dag og det er mye vi kan bruke seinere også, forteller Bente Brustuen Bråten. Dagens aktiviteter kunne vel neppe passet bedre for læreren i matte, naturfag og kroppsøving. Responsen fra elevene er god, forteller hun.

– Vi ser blide og glade unger som koser seg på ski uten å tenke over at de faktisk går på ski. Det er forskjell fra å leke som her og det å gå «vanlig» i lysløypa. De var ikke spesielt gira på å gå inn til matpause, faktisk, hehe!

Håper på mer aktivitet

Skolen har i forbindelse med Utetimen fått en utstyrspakke verdt 40 000 kroner, med baller, tangram, porter, bukker med kunnskapsspørsmål og refleksvester.

Tanken er at utstyret fra prosjektet skal kunne brukes i mange år framover, og at skolene og idrettslagene som deltar kan hente nye oppgaver på nettet og dermed variere bruken til ulike fag.

Sigrid Rykhus fra Vinstra er en av pådriverne for prosjektet i skiforbundet. Hun har tro på at elevene får noe mer enn «bare lek og fri» ut av dagen.

– Det er mange som lærer bedre når de er i aktivitet og får bruke kroppen. Å ta praktisk matte ute er jo gull! Jeg skjønner det ikke alltid er lett å få til, men jeg håper det er rom for mer aktivitet i skolen. Vi får bare positive tilbakemeldinger og det er gøy.

Skoler og idrettslag kan søke om å få delta på opplegget. Så langt er Barhaug den eneste skolen i Midtdalen som deltar, i tillegg skal Tormod skilag få besøk av Utetimen.