- Du bør begynne å tenke på å gjøre noe når det passerer 50 sentimeter med snø på taket, forteller Roy Steffen Vangen Hansen, mens tungskodde skifolk tråkker forbi inn til fjellkafeen på Gålå. Ennå er det stille på fjellet, innrykket kommer først om et par uker.

Starta på «impuls»

Hansen jobber Harpefoss-bedrifta 2Gode, som sysselsetter seks personer, og hovedsakelig jobber med forskaling- og betongarbeid, i tillegg til rens av møbler på kontorer og lignende.

Snømåking var i utgangspunktet ikke en del av porteføljen, men da snømengden økte på tampen av fjoråret, bestemte de seg for å starte opp med måking. Fram mot påske, når forskalingsjobbene dukker opp igjen, er det roligere dager og dermed ledig kapasitet til å flytte rundt på flerfoldige tonn med snø.

- Det eksploderte på fredag, da mildværet hadde endret snøen. Det er nok å gjøre, ja, men alle vil ha mer å gjøre.

Han har tatt en liten pust i bakken inne i varmen, før nye kilo med snø skal løsnes og fjernes fra taket over ham. Jobben er ventet å ta rundt 20 timer.

- Det er jo en grei måte å hjelpe folk på, ikke alle har kapasitet til å ordne det på egenhånd, sier Hansen.

Tungt arbeid

- For 14 dager siden ville denne jobben vært en lek! Da kunne vi tatt av all snøen fra nede på bakken. Nå er det for tungt og kompakt. Jeg har drevet med gulvstøping, men vil påstå at dette er tyngre arbeid!

Bedrifta opererer med en egen «nullvisjon» - null skader i forbindelse med snømåkinga. For har du uflaks, kan det gå skikkelig galt.

- Det er jo en vannvittig jobb. Vi sikrer med sele om taket er bratt. En må tenke på seg sjøl først, uansett hvor mye man måtte få betalt. I verste fall kan en jo slå seg ihjel, sier Hansen.

Hull i taket etter ras

- Det er jo som en vinter i barndommen, med høye brøytekanter! Camilla Tagestad Iversen, daglig leder i Gålå Alpin, husker ikke sist det var så mye snø i fjellet.

Inne i kafeen venter kakao med krem på storøyde smårollinger med kalde føtter. Bak kassa tar Iversen imot stadig nye besøkende. Hun er ikke i tvil om at det var nødvendig å få unna de store ssnømassene på taket.

- Jeg merket det spesielt etter at det kom mildvær, det var et skrikende behov for å ta vare på husene, forteller hun.

Nylig raste det fra taket der Hansen og Haugen nå fjerner snø. Ingen ble truffet, men plexiglass-taket over sitteplassene utenfor kafeen, fikk seg en smell.

600 kvadratmeter

Store og små alpinister, snowboardere og langrennsentusiaster passerer forbi kafebygget. Flere stopper opp for å se hva som skjer der oppe på taket. For å hindre at noen skal bli skadet, er deler av området merket med sperrebånd.

Martin Haugen, som bistår i måkingen, griper tak i ei blå stang og sikter inn mot taket. Idet han trekker til seg anordningen, raser snøklumper ned mot bakken.

Både privatpersoner og forretninger tar kontakt for å få bistad til å rydde vekk snøen på taket. Til uka skal bedrifta rydde et 600 kvadratmeter stort tak på Lillehammer. Da må fire mann i sving for å få gjort jobben innen rimelig tid, i tillegg må maskiner tas i bruk for å frakte snøen vekk.

Ifølge meteorologene har vi mer snø i vente. Snøskuffa får nok ikke fri helt ennå.