Ordningen med taxi til buss har ikke fungert etter at holdeplassene ble flytta fra tettstedene langs gamle E6 til nye E6. Taxisjåførene erfarer at nesten ingen bruker tilbudet om billig transport fra tettstedene til holdeplass ved nye E6 og såkalte bestillingsruter - publikum savner informasjon og eldrerådene i de tre midtdalskommunene har sendt et bekymringsbrev til Opplandstrafikk.

– Vi ser at det er lite bruk, og tar inn over oss at tilbudet både er for dårlig og for dårlig markedsført, sier ruteplanlegger hos Opplandstrafikk, Oddmund Bergon til Dølen.

Informasjon til husstander

Informasjonen om bestillingsruter og taxi-ordningen har hovedsakelig vært annonsert via Opplandtrafikks nettsider. Det har ikke nådd fram.

– Digital markedsføring og informasjon er tydeligvis ikke nok. Vi vil derfor trykke opp en egen folder med informasjon om ordningen med bestillignsruter. Denne vil bli sendt til alle husstandene i midtdalskommunene, og markedsført i lokal presse. Dette vil forhåpentligvis bedre informasjonen og dermed øke bruken, sier Bergon, som også lover å utvide området for taxitransport med redusert pris. Nå er ordningen slik at redusert pris til bussholdeplass ved E6, kun gis ved taxitransport fra sentrum i Kvam og fra Vinstra stasjon.

– Vi har nå bestemt at ordningen i Vinstra og Kvam skal bli mer lik den som praktiseres i Sør-Fron. Det innebærer at Kvam taxi kan hente busspassasjerer til og fra boligfeltene i Kvam til bestillingsrutene, og det samme skal gjelde på Vinstra - inkludert Toksefeltet, sier Bergon til Dølen.

Vurderer rutetidene

Taxisjåførene i Fron har påpekt at rutetidene for busstoppene gjennom tettstedene, tidsmessig er et problem. De kolliderer nemlig med tidspunktet når de fleste taxisjåfører er opptatt med skoleskyssen.

– Vi går i dialog med taxisjåførene om hvordan dette kan ordnes for å unngå en opphoping av kjøring, og dermed et problem på flere måter. Nøyaktig hvordan må vi ta med taxinæringen, sier Bergon, og han avviser ikke at det kan bety nye rutetider for noen bussavganger.

– Det er litt for tidlig å si ennå, men vi vil ikke kuttte noen bussruter. Vi vil bygge videre og planlegge for å gjøre det enklere å ta bussen, det er vårt mål, påpeker Bergon.

Eldrerådene på banen

Eldrerådene i midtdalskommunene har samlet seg om en felles uttale vedrørende busstilbudet. De er bekymra for situasjonen for de bussreisende, og krever at rute 142, som nå går på nye E6, må ha stoppesteder i tettstedene Kvam, Vinstra, Hundorp og Harpefoss. De poengterer at busstransporten er viktig for de eldre både innad i regionen, og i forbindelse med sjukebesøk til Lillehammer.

” Busstoppene i dag er lagt utenom sentruma. Fylket viser selv til fortetting som svært viktig for å redusere transportbehovet. Da er det vanskelig å forstå hvorfor kollektivtilbudet blir langt utenfor de lokalt vedtatte sentrumssoner”, uttaler eldreråda i kommunene Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron.

– Vi innser at vi heller ikke når fram til de eldre kun via digital markedsføring om busstilbudet. Som sagt, vil vi vurdere rutetidene, og naturlig nok vil også rutetraseer da bli et tema. Dette er også diskutert med regionrådet for Midt-Gudbrandsdal, sier ruteplanlegger i Opplandstrafikk, Oddmund Bergon.

Faksimile: Dølen omtalte saken torsdag 1. februar.