– Norsk grammatikk er vanskelig! Ruba Alsahli ler, mens seks år gamle Alma turner rundt henne. Palestinske Alsahli kom til Norge for tre år siden, sammen med datteren, faren og søsknene sine. Etter opphold på tre mottak, endte familien til slutt på Vinstra. For godt og vel ett år siden kom mannen Wasim og tenåringssønnene Mohammad og Ribhi til landet gjennom familiegjenforening, i likhet med flere andre familiemedlemmer.

– Vanskelig prøve

Fra og med 1. januar 2017, ble det innført krav om at nye statsborgere, i tillegg til allerede gjeldende krav, måtte bestå en prøve i samfunnskunnskap på norsk, kalt «statsborgerprøva». Ifølge tall fra Kompetanse Norge, som har ansvaret for prøva, ble det avlagt 203 prøver i Oppland det første året.

For Alsahli, har grammatikken vært mest utfordrende, morsmålet hennes er arabisk og likhetene med norsk er få.

– Prøva var vanskelig, men det bør den være også. Jeg tok prøva to ganger, jeg strøk den første gangen. Men etter å ha lest mye mer, sto jeg til slutt!

Hun hadde ni års skolegang fra Syria. Etter grunnleggende norskkurs begynte hun på voksenopplæring på Otta. I løpet av to år skal hun fullføre norsk grunnskole. Deretter venter videregående. Målet er å ta en utdannelse, sjukepleier eller tannpleier er planen.

– Det er mye lekser, mye å lære, men det er viktig. Vi må øve mye, sier hun.

Må forklare mye

– Det er mange forbehold og ulike krav, det er umulig å gi ett svar som gjelder for alle søkere, forteller flyktningkonsulent i Nord-Fron, Anne Grethe Kolobekken.

Å forstå regelverket rundt det å søke statsborgerskap er en utfordring, sier hun.

– Jeg har brukt mye tid på å informere om dette, men for mange er det kjempevanskelig å forstå regelverket. For en del er inntektskravet for å få permanent oppholdstillatelse et problem, de må ha tjent 240 000 kroner brutto siste kalenderår.

Ulik prosess

En person som søker om statsborgerskap, må oppfylle kravene for permanent opphold, uansett om vedkommende har det eller ikke. Om personen allerede har fått innvilget permanent opphold i Norge, er det ikke nøvendig å måtte dokumentere grunnlaget for dette ved søknad om statsborgerskap.

At det er mye å sette seg inn i, kan Alsahli skrive under på. Hun har, ved behov, fått hjelp av ei søster, som jobbet som engelsktolk i hjemlandet.

De som søker om statsborgerskap må, i tillegg til søknaden, levere dokumentasjon på beståtte prøver i norsk og samfunnskunnskap og en rekke andre dokumenter, i tillegg til å oppfylle krav om inntekt og lovlig opphold i Norge. Prosessen er ulik fra person til person og en rekke ting spiller inn.

Men det er ikke noe krav om at en person må bli statsborger, eller å permanent oppholdstillatelse for å bli i Norge, forteller Kolobekken.

– En kan leve på midlertidig opphold hele livet, men for mange er det utrolig viktig å få et eget pass og å høre til.

Trives i Midtdalen

Den palestinske familien har funnet seg til rette i Midtdalen, sjøl om dialekten kan være vanskelig å forstå, og vintermørket og de mange minusgradene krever tilvenning. De har ingen planer om å flytte på seg.

– Vinstra er et bra sted for barna. Her er det lett å snakke med folk og vi trives, avslutter Alsahli.

Lekser: Det tar my tid å lære seg et nytt språk, men lsahli liker å gjøre lekser.
Pensum: Påskefeiring, hytteliv og skigåing er blant temaene i norskboka på voksenopplæringa.