Mandag var det duka for en mer lokal variant av lekene i Sør-Korea, da Ruste barnehage på Vinstra arrangerte olympiske leker på jordet over vegen for om lag 80 OL-debutanter.

Som i et hvilket som helst annet mesterskap, kan små forsinkelser skape utfordringer for tidsskjemaet. Åpningsseremonien i Ruste var intet unntak. Men så fort publikum og utøvere hadde kommet seg sånn nogenlunde på plass, var det duka for prosesjon til Gardens fanfare fra Lillehammer-OL i 1994.

Høytidelig fakkeltenning

Inn på «arenaen» kom de eldste ungene i barnehagen med det olympiske flagget mellom seg og med flaggbærere tett bak.Det ble så hengt opp ved inngangen til arenaen.

Så fulgte en elementær del av en åpningsseremoni på dette nivået; nemlig fakkeltenning. Det ærefulle ansvaret hadde Lucas Rønningen fått, med bistand fra Alice Klypen Slåen, for anledninga ikledd hvitt antrekk fra Lillehammer-OL.

Enhver åpningsseremoni med respekt for seg sjøl rundes av med brask og bram, så også i Ruste. Det hele ble avslutta med fyrverkeri, som framkalte både gledesrop og bekymrede hulk i forsamlinga.

Men så fort det var klart for dagens første øvelse, langrenn, skifta fokuset. Storparten av deltakerne toget ut i de ulike traseene på jordet.

Fornøyde: Emilie, Livia og Selma tar seg en pust i bakken, før de fortsetter i lekene. Foto: Silje Josten Lien

Fyrverkeri og pølsestopp

- Jeg har sett på ski på TV. Der vant de, men de får jo bare sånne tigerbamser som ser ut som sebra!

Fem år gamle Emilie går siste året i barnehagen. Hun har bitt seg merke i at utøverne i vinter-OL i Pyeongchang som havner på pallen får utdelt bamser, men har ingen klar formening om hva de heller skulle fått.

- Jeg liker skiskyting, roper en lyslugget gutt idet han springer forbi.

Ingen helter duger uten mat og drikke, så matstasjon med grill var selvfølgelig også på plass. I tide til pølsepause kom også sola fram igjen, noe som var kjærkomment for småkalde idrettsutøvere. Det er ikke bare bare å bedrive idrett vinterstid.

Inn i målområdet toger fem år gamle Ingrid i fint driv. Hun kan melde om helt greie forhold ute i løypa, smørebussen er dessverre for øyeblikket opptatt på den andre sida av kloden.

- Det gikk fint, men det var litt kaldt i da. Men det er litt gøy, sier den ferske OL-utøveren, før hun haster videre til matstasjonen.

Omfattende program

Bak arrangementet står friluftsavdelinga Håggåhaugen, som har fått hjelp av blant andre naboer, gardbrukere (som har kjørt løyper) og foreldre, i tilleg til bistand fra Sparebank 1.

- Vi er mye ute og vi så at de eldste er ivrige på ski og da ville vi gjøre litt mer ut av det. Det har vært en del forberedelser, men veldig artig. Vi har sett på åpningsseremonien fra Lillehammer blant annet, forteller pedagogisk leder Gudveig Flittie Skurdal.

Langrenn, aking, slalåm, skiskyting, hopp og stafett står på programmet, og her får alle som vil prøve seg.

Hele uka rundes, ikke overraskende, av med premieutdeling. Men til forskjell fra lekene i Sør-Korea, er nok pallen i Ruste ganske så flat og rommer alle som en. Det viktigste er tross alt å delta.