«Bestevenner» ble solgt til mellom 70 og 80 land, og vises fortsatt på festivaler rundt om i verden, og den går også jevnlig på tv i Tyskland, forteller Lo når Dølen møter han i Berlin.

Nå håper han at også festivalen skal åpne dører for «Los Bando».

– Å delta på Berlinalen betyr mye for distribusjon av filmen internasjonalt. Det åpner for salg til flere land. I praksis betyr det at filmene får et veldig mye lenger internasjonalt liv, legger han til.

Det var liten tvil om at hans siste film engasjerte det yngre publikumet i Berlin. Etter visningen Dølen var på fikk publikum stille spørsmål til regissøren og Tiril Marie Høistad Berger (11) som spiller Thilda i filmen.

«Once in a lifetime»-opplevelse

Barna i salen ville gjerne vite om skuespillerne faktisk kunne spille instrumentene de trakterer i filmen, hvor lang tid det tok å spille den inn og om skuespillerne fikk vondt i magen av å spise så mye iskrem. De mest ivrige ville også vite om det kommer en oppfølger.

– Det har vært kjempemorsom å være her sammen med skuespillerne, og dette har nok vært en «once in a lifetime»-opplevelse for barna og ungdommene. Vi har fått en helt fenomenal mottakelse, og publikum har hoiet og klappet underveis i filmen, og det har vært trampeklapp gjennom hele rulleteksten.

Filmen har blitt vist for fulle hus i kinosaler som har plass til over 1000 mennesker. Og på lerretet møter vi i tillegg til Tiril også to andre unge talenter; Tage Hogness som Grim og Jakob Dyrud som Axel. Ellers har Lo fått med seg kjente ansikter som Nils Ole Oftebro, Jonas Hoff Oftebro, Frank Kjosås, Ingar Helge Gimle, Vera Vitali, Hans-Erik Dyvik Husby, Stig Henrik Hoff og Ine Jansen.

Håper på mer penger til ny film

Anerkjennelsen og oppmerksomheten det gir å bli plukket ut til Berlinale-programmet kan også hjelpe regissøren med nye prosjekter.

– Det er veldig vanskelig å skaffe finansiering til film, og jeg tror for min del å ha berlinale-filmer kan bety at det blir enklere å skaffe  finansiering til nye prosjekter fremover.

«Los Bando» har fått sine første salg til utlandet.

– Jeg vet at det allerede er inngått avtaler om salg. Filmen er også forhåndssolgt til den tyske tv-kanalen NDR. Nå blir det spennende å se hva som skjer fremover, avslutter Lo.

Deltagelse på den internasjonale filmfestivalen i Berlin i 2010 sørget for at Christian Los «Bestevenner» ble solgt til nærmere 80 land. Nå håper regissøren fra Vinstra at hans nye film «Los Bando» også skal seile i medvind etter årets Berlinale. Foto: Thomas B. O. Olsen