Nord-Fron kommune søkte i 2017 om 27 millioner kroner fra NVE til ulike tiltak som skal sikre elva Givra mot 200-årsflom. Søknaden ble registrert hos NVE kort tid før fristen utløp i fjor sommer. Denne uka kom det avslag fra NVE.

Tiltaket kommunen søkte om midler til å iverksette, var blant annet ny flomveg og fjerning av eksisterende flaskehalser i elveløpet.

- Ikke tilstrekkelig

Avslaget begrunnes i regelverket for tilskudd til flom- og skredforebygging og miljøtiltak langs vassdrag fra 2015, med bakgrunn i at søknaden «mangler påkrevde opplysninger». Den tekniske beskrivelsen, med kartskisser, som lå vedlagt søknaden anses ikke som tilstekkelig, skriver NVE i avslaget.

Kommunen har tre uker på seg til å levere en eventuell klage på vedtaket til Olje- og energidepartementet.

Konsulentselskapet Norconsult utarbeidet i fjor en tiltaksplan og flomanalyse som estimerte en kostnad på 40 millioner kroner for å få utført flomsikringen. Nord-Fron satte av 25 millioner til dette tiltaket i det opprinnelige budsjettet for 2018.

Store skader

Elva Givra, som ved lav vassføring er mer som en bekk, renner fra Grindberget gjennom Sorperoa, under nye E6 og videre gjennom Lomoen til utløpet mellom Sundbrua og Byrbrua.

Elva har i forbindelse med flommene i 2011 og 2013 påført store skader, både på privatboliger og ved de gamle TIP-byggene tilhørende Vinstra vidaregåande skule.

Det har så langt ikke lykkes Dølen å få svar fra saksbehandlerne i NVE eller Nord-Fron kommune.