Sakens kjerne ligger i planutvalgets møte omkring oppstart av ny arealplan den 27. juni 2017. Under dette møtet var Hanne Hvattum saksbehandler, samtidig som hun hadde egne innspill til planen. Tre av hennes innspill i arealplanen ble med videre etter dette første møtet.

Burde vært inhabil

Konklusjonen fra fra komunens kontrollutvalg og Innlandet Revisjon, er at saksbehandler Hanne hvattum burde vært inhabil allerede i det første møtet den 27. juni 2017. Og at det dermed er gjort en saksbehandlingsfeil. Samtidig påpeker de at vedtakene som er gjort i arealplanen, likevel er gyldige når det er grunn til å regne med at feilen ikke har hatt bestemmende virkning for innholdet i vedtaket.

- Jeg var ikke med på møtet den 27. juni, jeg var på ferie, men etter den tid har jeg vært saksansvarlig hele vegen i arealplanprosessen. Jeg beklager det som har skjedd, det var en lapsus, uttalte adminstrasjonssjef Arne Sandbu til kommunestyret som skulle stemme over om planutvalgets vedtak knytt til arealdelen var gyldige. Her var kommunestyret splitta i tre leirer.

To SP-forslag

Arbeiderpartiet beklaget saksbehandlingsfeilen og stilte seg bak konklusjonen fra kontrollutvalget og Innlandet Revisjon, og mente videre at administrasjonssjefen hadde gjort de rette vurderinger vedrørende habilitetsspørsmålet etter det første møtet i planutvalget. De påpekte også at det her var viktig at vedtakene ble kjent gyldige for å gi planutvalget den tillit det trenger fra kommunestyret.

SP, derimot, var splittet. Sju av dem la fram forslag om å ikke stemme over gyldighet, men heller vedta en formulering om at de ikke har grunnlag for å si at vedtaka er ugyldige. Den andre gruppa, med Hans Petter Solberg og Sverre Spjotum, ville ha det juridiske undersøkt før de stemte over gyldighet eller ei.

Under avstemningen fikk de tre gruppene kun sine forslagsstemmer, og dermd ble APs forslag om å godkjenne vedtak knyttet til arealdelen, vedtatt med APs flertalsstemmer i kommunestyret.