Toppremien i Lions Nord-Fron sitt årlige lotteri er en snøfreser. Denne uka fikk Lars Alexander Mensonides prøvekjøre den hos Fron Traktor Service.

– Jeg hadde faktisk glemt at jeg hadde kjøpt lodd, sjøl om det var på grunn av nettopp denne premien jeg kjøpte det i utgangspunktet. Så da jeg fikk telefon var det helt uventa. Jeg har aldri vunnet noe stort tidligere, sier Mensonides.

Lot snøen ligge

Av 1064 solgte lodd, var det altså Mensonides som ble trukket ut som vinner av hovedpremien i Lions kalenderlotteri. Snøfreseren, verdt vel 26 000 kroner, vil komme godt med, forteller kona Cindy. Hun påstår lattermildt at det alltid snør når mannen, som ukependler, er borte.

– Dette er perfekt, for nå begynner det å bli vanskelig å måke snø ute, sier hun.

Etter at telefonen fra Lions kom, har paret latt snøen ligge, i påvente av å sette doningen i arbeid.

3000 kalendere

På tampen av fjoråret delte den lokale Lions-foreninga ut 3 000 kalendere, med bilder fra Nord-Fron, i postkasser i området. Ifølge Peer Kleiven i Lions, er antallet solgte lodd omtrent på nivået det pleier å ligge.

– Vi ligger normalt på rundt en tredjedel av kalenderantallet, så resultatet er greit.

Inntektene fra fjoråret ligger på 70 000 kroner, forteller Kleiven.

Organisasjonen, som fylte 100 år i fjor, er politisk og religiøs nøytral og samler inn peger til ulike formål.

I Nord-Fron vil overskuddet fra kalenderen blant annet gå til barn og unge i kommunen. Ifølge tall fra Lions lokalt, ble det i 2017 delt ut 117 000 kroner til lokale tiltak.

Tredobling av salg

Sigurd Søberg hos Tron Traktor Service, også han med i Lions, kaller seg spøkefullt «hoffleverandør» av snøfresere.

Denne vinteren har etterspørselen etter snøfresere vært ekstra stor.

– Vi har solgt tre ganger å mange som vanlig og mange av snøfreserne ligger på rundt 35–40 000 kroner, forteller Søberg.

Etter en kort innføring i hvordan snøfreseren fungerer, tester Mensonides ut doningen utendørs. Han gliser bredt når den ruller av gårde, med ei stråle av snø foran.

– Nå risikerer vi å komme i dårligere form, hehe!

Start: Sigurd Søberg demonstrer hvordan snøfreseren startes opp. Foto: Silje Josten Lien