- Bakgrunnen for prosjektet var å samle inn gamle oppskrifter, slik at de ikke går i glemmeboka. Oppskriftene ble delt inn fylkesvis, slik at det var mulig å søke om en lette etter oppskrifter fra et spesifikt område, forteller Borgny Sletten fra Ruste bygdekvinnelag.
Bygdekvinnelaget jobber på flere områder, blant annet er laget opptatt av viktigheten av å ivareta mattradisjoner fra de ulike delene av Norge.
Sletten sitter i fylkesstyret, og ble i fjor valgt ut som «tradisjonsmatkontakt», med ansvar for å samle inn flest mulig oppskrifter på tradisjonsmat fra de 35 lagene i fylket. Oppskriftene ble så publiert på en egen nettside.
Reiste rundt
- Konkurranseinstinktet slo inn hos meg, så jeg oppsøkte alle lokallag som ikke sendte inn forslag, humrer hun.
Hun har i forbindelse med konkurransen reist «land og strand» rundt, på jakt etter ulike oppskrifter som representerer matkultur i Oppland. Og det var på hengende håret at hun rakk å samle inn materiale fra alle deler av regionen.
- 1. november var fristen, og den siste foreninga hadde møte kvelden før! Men det gikk akkurat, så vi nådde 100 prosent.
Ga bort pledd som varmar både innvendig og utvendig
Helt til topps
Oppland kom helt til topps i tradisjonsmatjakta og vant, sammen med tre andre fylker, som alle fikk inn svar fra samtlige medlemslag i sitt respektive fylke.
Premien var 10 000 kroner, som måtte brukes på noe matrelatert, så etter påske skal medlemmer til Lom, blant annet med servering på Vianvang og Brimibue.
- Det har nesten vært like mye jobb å arrangere det, om hele innsamlinga. Men jeg har jobba med reiseliv, så det er ikke første gang jeg organiserer!