– Jeg syns det er veldig lærerikt og artig å ha ei slik rolle. Det er veldig mye å lære, og mye å ha på stell, men det er veldig gøy!

Det sier Karoline Rundsveen fra Hundorp. Til daglig går hun på videregående på Otta, men det er ikke skolearbeid som trekker henne til lokalene denne helga.

Hun er nemlig en av ungdommene i alderen 15 til 18 år, som har lagt ned mange timers øvelse siden oktober i fjor. Om 12 dager skal de ta publikum med inn i et univers som binder nåtid og fortid sammen, i den nyskrevne musikalen Riverland.

Basert på plate

Ungdomsmusikalen i Nord-Gudbrandsdalen har vært gjennom mange ulike oppsetninger, men dette er første gang det settes opp en egen originalforestilling. Tekst og melodier står Lars Bakke i Lomsk bak, med utgangspunkt i plata «Amerikabrevet», som omhandler utvandringen fra Nord-Gudbrandsdalen til Nord-Amerika. I tillegg er fem helt nye sanger føyd til repertoaret, i anledning musikalen.

I forestillingen nøster Rundsveens karakter Gine Elvestad, som lever i 2018, opp tråder i familiens tilknytning til utvandringen på tidlig 1900-tall.

Det er litt briste eller bære, forteller leder for ungdomsmusikalen, Stian Høglien i Regionrådet for Nord-Gudbrandsdal.

– Vi har lagt hodet på blokka denne gangen, det er galskap at vi begynte med dette. Tidligere har jo musikalene vært kjente oppsetninger, men så bestemte vi oss for å endre kurs.

Men han er aller mest opptatt av at alle de unge som er med skal føle mestring og motivasjon underveis.

– Det viktigste er at ungdommene har det bra, det som skjer på scenen kommer i andre rekke, sånn sett. Nå som det nærmer seg forestilling, er ungdommene merkbart mer fokuserte og «på»!

Mye øvelse

Til forskjell fra oppsetninger der det siles i auditionrundene, får alle som ønsker det, delta i musikalen. Budsjettet er totalt 1,9 millioner kroner.

Det er travle dager. Snart går produksjonen fra øvelser i helgene til daglige øvelser. Da gjelder det å holde både mot og engasjement oppe, når dagen blir ekstra lange.

– Det blir nok ganske hektisk, men også utrolig bra. Jeg gleder meg til å se den ferdig oppsettingen og få se alt vi har jobbet så mye med bli ferdig! sier Rundsveen.

I tillegg til henne, deltar fire andre midtdøler; Adele Morken, Marita Branstadmoen, Ingri Veskje Haave og Ingrid Gjerdingen (sistnevnte er ute av forestillingen, som følge av skade under søndagens øvelse). I underkant av 20 av deltakerne er også elever ved Vinstra vidaregåande skule.

Denne helga hadde ungdommene sin første gjennomkjøring med alle tilstede. Det er mange brikker som skal på plass innen premieren. Foto: Silje Josten Lien