For duoen er i disse dager rundt på en liten miniturné på tre skoler i Oppland fylke. Det er firmaet Funkibator som de to driver, som står bak skolebesøket. Målet er å få til en holdningsendring blant elevene, til det å ha nedsatt funksjonsevne.

- Jeg husker sjøl da jeg var ungdomsskoleelev. Jeg visste så lite. Jeg trodde det å ha nedsatt funksjonsevne var ensbetydende med å ha hjerneskade. For meg handler det om å senke terskelen for å spørre, og om å gjøre det å ha nedsatt funksjonsevne til noe som er ufarlig, sier Aanekre.

Foto: Tone Sidsel Sanden

Lek og moro

Det er første gangen han er tilbake på Sør-Fron ungdomsskole, stedet han skada seg for 17 år sida. I 2001 ble han lam fra livet og ned, etter å ha falt ned fra et tre i gymtimen.

- Det er veldig rart å være tilbake, det er mange minner som kommer tilbake. Men det er bare positivt, jeg har ingen vonde minner fra skolen, sier han.

Med humor, lek og moro gir han og Hageland elevene en dag der de får prøve ut hvordan det er å være aktiv med nedsatt funksjonsevne.

- Vi mener at vi med disse skolebesøkene får muligheten til å ufarliggjøre og bidra til holdningsendring. Vi har det artig i sammen, i tillegg til at vi forteller litt om oss sjøl i et kort foredrag, sier Hageland.

Torstein Aanekre var tilbake på Sør-Fron ungdomsskole for første gang etter at han sjøl var elev der i 2001. Foto: Tone Sidsel Sanden

Får pengestøtte

Og humor har disse gutta. På hjemmesida til Funkibator tittulerer de seg sjøl for "stutt sjæf" og "spinnende prosjektleder".

I gymsalen har Torstein med seg en gjeng på rullestolbasket, mens ute får elevene teste hvordan en manøvrerer rullestollen ned og opp trappa. I tillegg er det øvelser der de får teste seg uten syn.

Med seg på laget har Aanekre og Hageland også Likestillingssenteret, ved Nina Johannesen. Prøveprosjektet med disse skolebesøkene er støtta med 350 000 kroner fra barne- ungdoms- og familiedirektoratet.

Nyttig skoledag, mente Paal Nyhus (f.v.), Ylva Lindsø, Solveig Rolstad og Petter Brenna. Foto: Tone Sidsel Sanden

Utfordring på strak arm

Og elevene på Sør-Fron tok utfordringene og aktivitetene på strak arm. Mange beherska rullestolen på imponerende vis.

- Vi synes dette er spennende. Det er fint for oss å se hvordan det er å sitte i rullestol. Det er tungt, og spesielt fikk vi oppleve hvordan det er å komme fram når en møter på hindringer som trapper, forteller Ylva Lindsø.

- Vi har kanskje ikke tenkt over at en kan være så aktiv, også med nedsatt funskjonsevne, legger Solveig Rolstad til.

For Funkibator-guttene går turen videre til Dovre, mens forrige uke var de på Biri.

- Jeg håper vi kan få til et permanent opplegg med skolebesøk, for jeg tror at alle ungdommer trenger å få informasjon, slik at vi får fjerna noen fordommer. Det er fint å vise fram at det går an å leve et aktivt liv, sjøl om en havner i rullestol, sier Aanekre.