Eric Holten Haugen er opprinnelig fra Canada, men har bosatt seg i Oppdal. Hans bestefar Anton Haugen kommer fra baksida mellom Vinstra og Kvam, men utvandret med familien til Vancouver i Canada i 1957. Anton er nå 90 år, og lever i beste velgående. Han var viden kjent som en velrennomert snekker, og var blant annet med på å bygge opp igjen Kirkenes i årene etter krigen. Han restaurerte også Per Gynt gården før han utvandret til Canada.

Eric er samboer med Lena Lihaug fra Kvam, så ringen er på en måte sluttet. Nylig var Eric og Lena og de to sønnene Jonas (5) og Johan (1 år) i Midtdalen for å feire 50-årsdagen til Lenas far.

En gammel drøm

Eric har bakgrunn som spillutvikler i Canada. Nå er han i ferd med å realisere en gammel drøm, et spill om den såkalte stikkmannen, eller stickman som han heter på originalspråket.

– Stikkmannen finner du alle steder. Han finnes på alle skilt i hele verden. Mennesket har tegnet strekmenn, «stikkmenn», siden vi levde i huler og tegnet på veggene. Det er den tynne skikkelsen som tegnes i svart, med hode, armer og bein. Det er disse figurene som kalles for stikkmenn, derav navnet «Stikkmenn» på spillet jeg vil utvikle, forteller Eric.

Fant inspirasjon på Vinstra

Vi møter Eric og familien ved helleristningene oppe ved Skoe gard i Sødorp på Vinstra, der han ivrig leter etter spor fra bronsealderen. Han ble i fyr og flamme da han hørte om ristningene i Lenas nærområde, og nå har han endelig fått anledning til å studere fornminnene.

– Jeg har sett de berømte helleristningene ved Skavberget i Tromsø. Jeg ble overrasket da jeg hørte at det fantes slik også her på Vinstra. Dette fascinerer meg. Tenk at tidligere generasjoner tegnet figurer på stein for å kommunisere med kommende generasjoner, sier Eric, mens han leter og peker og gestikulerer. Eldstegutten Jonas er ivrig medhjelper, og forteller hva som er spesielt med stikkmannen som pappa har designet.

– Han har bare ett øye!

Norske medhjelpere

Eric supplerer sønnens informasjon.

– Det er øyet som er karakteren. En stikkmann finnes i utallige versjoner, og jeg ville ha en med en egen identitet. I spillet jeg skal lansere kan man samle såkalte «sticks» for å bygge ut stikkmannen sin. Det kan være klær, kroppsdeler, utstyr og så videre. Spillet kan også utvikles slik at man kommer inn i andre spill, sier han.

Eric skryter av norske ungdommer, som ifølge ham er fantastisk kreative.

– Her i Norge er det mange ungdommer som driver med spill, og som vil jobbe innen spill-industrien. Jeg har mange ungdommer fra Oppdal som er med og utvikler ideene mine, sammen med et team i Canada.

Lansering i sommer

Den norrøne mytologien og vikingetiden er ting som opptar spillutvikleren der han henger over helleristningene i Sødorp.

– Min stikkmann skal være norsk, med vikinge-aner. Figurene fra helleristningene vil bli en viktig del av mitt spill-univers, sier Eric.

Planen er at spillet om den norske stikkmannen skal lanseres på sensommeren, kanskje med figuren han fant oppe i Sødorp som inspirasjon. Eric har også laget prototyper på digitale samlekort, som man kan scanne med mobiltelefonen. Etter hvert håper han at kortene kan produseres som vanlige samlekort, som selges i kiosker og butikker.

Han har i det hele tatt hodet fullt av ideer rundt sin stikkmann, norsk-canadieren.

– The sky is the limit, sier han avslutningsvis, smilende og optimistisk.

Der! En skisse av et menneske som kan bli en del av Erics stikkmenn. Foto: Ole Magnus Røen