Det er matpause hos Morken Betongvare når Dølen er på besøk. Pauserommet fungerer også som kontor, og daglig leder Berit Morken tar telefoner mellom brødskivene. Berit og mannen Vidar har overlatt mye av ansvaret til sønnene Even og Marius, men «sjølin» er fortsatt i «daglig drift» ved bedriften, nå som truckfører.

– Han er det vi kaller arbeidende styreformann, sier sønnene Even og Marius.

De forteller at en ny truck er bestilt, og at faren gleder seg som en liten unge …

– Men Vidar får ikke lønn her mer, han lønnes av NAV, smiler Berit om pensjonist-ektemannen.

Det var Vidars far Even som startet det som har blitt et lite industrieventyr. Det var i 1946. Landet skulle bygges opp igjen etter krigen, og det var stor etterspørsel etter betong. Even Morken startet i det små, men utvidet etter hvert. Han hadde en periode produksjonslokaler både i Vestre Gausdal og på Lora i Lesja.

– Far hadde ikke bil den tida, så han tok bussen for å besøke bedriftene, forteller Vidar.

Ble anmeldt

Fabrikken på Fåvang lå de første årene i Brauta. Deretter flyttet de til Kjerringdokka, men snart var det behov for større lokaler. I 1962 flyttet de fabrikken nærmere sentrum, der de fortsatt holder til, som nærmeste nabo til Horten Hus og Fåvang Sag.

En historie fra flyttinga er verdt å ta med. Et hus måtte fjernes fra tomta, for å gjøre plass til fabrikken.

– Huset skulle flyttes et par kilometer til sør for Fåvang. Det var jo ikke så stor trafikk den gangen. Huset ble dratt på «slåter» etter to lastebiler tidlig en søndag morgen. Den tok hele veibredden, forteller Vidar.

Tilfeldighetene ville det slik at en journalist fra VG kom kjørende på E6 denne søndagen. Han kom midt i flyttinga, tok bilde, og saken kom i VG noen dager etter.

– Far ble anmeldt og måtte ta en prat med lensmannen. Han fikk påpakning for at han ikke hadde sagt fra om flyttinga. Far sa at han hadde sikkert ikke fått lov, så han gjorde det lell. Du gjorde det riktige, svarte lensmannen.

Vidar ler godt av historien.

Matpause: Fire blad Morken med velfortjent matpause. Fra venstre: Even, Berit, Marius og Vidar. Alle

Trives godt

Vidar Morken begynte å jobbe i fabrikken høsten 1970.

– Jeg hadde egentlig planer om å studere økonomi i Oslo eller Bergen, men det var så mye å gjøre her, at jeg utsatte det til neste år. Men det var fortsatt mer enn nok arbeid i fabrikken, så det ble aldri noen studier på meg, forteller Vidar.

Han tok etter hvert over etter faren, og senere ble også kona Berit med. Nå er det sønnene Even, 30, og Marius, 27 år, som er klare for å føre familiebedriften videre. Even har en bachelor i økonomi og ledelse. Marius er utdannet murer, da var han lærling hos Murmester Halvorsen i to år. Deretter flyttet han til Gjøvik og studerte bygg ved fagskolen.

– Vi trives med dette, og kunne ikke tenkt oss noe annet, sier de to. De skåler i kaffe, og er enige om det.

Vi blir med Even og Marius inn i den avdelinga hvor det produseres ReCon blokker, en stor støttemurblokk.

Blokkene vi står ved siden av er en liten del av Morken Betongvares største ordre noensinne.

– Det er snakk om ca. 5000 blokker som skal brukes til flere støttemurer i Brumunddal. Til sammenligning solgte vi 5600 blokker totalt i 2017. Leveransen tilsvarer cirka 4000 tonn, som skal fraktes med lastebil og henger. Det blir 135 lass, det, forteller Marius med stolthet i stemmen.

Lys framtid

I denne avdelinga produseres også spalteplank, gulv til fjøs. Spalteplank har Morken produsert helt siden 1955, og de har blant annet i den senere tid levert til Bygdøy kongsgård.

Kongelige leverandører, altså, biter vi oss merke i.

Vi går videre inn i den andre avdelingen, hvor det produseres

blokkprodukter i ulike varianter. Den store blokkmaskina er produsert etter mål i Danmark. Begge sønnene har vært på kurs for å lære seg maskina.

Her står hundrevis av murblokker, såkalte forskalingsblokker på rekke og rad.

Forskalingsblokker med og uten isolasjon, brukes til det meste, «fra utedo til bolighus», som Berit sier. Største prosjektet med forskalingsblokker var til Pir Nord på Gardermoen, og var på rundt 8000 kvadratmeter.

Berit nevner også mini-støttemur, belegningsstein og basisblokk som bedriften leverer.

– Basisblokk har vi levert til blant annet Rena leir, Ringerike fengsel og Den Amerikanske ambassaden i Oslo, forteller hun.

Framtida ser lys ut for familiebedriften Morken Betongvare.

Truckføreren: Vidar Morken trives best når han får kjøre truck.

Stolt og glad

Men det kunne blitt stopp etter flommen i 2011, forteller Berit.

– Vi hadde vært gjennom et flommareritt i 1995, og i 2011 var det på’n igjen. Da var det nesten så vi ga opp. Jeg var fast bestemt på å gi opp, men måtte bøye meg for flertallet. De tre karene ville fortsette. Og slik ble det, og vi angrer ikke på det nå.

De fikk god oppfølging av forsikringsselskapet etter flommen.

Økonomisk gjorde det at de kunne kjøpe den nye blokkmaskina fra Danmark.

Og resten er historie, som det heter.

Bedriften går med overskudd.

Og det er mer enn nok å gjøre for fire blad Morken og de tre produksjonsmedarbeiderne.

– Jeg må få skryte av de tre gutta på gulvet. Kjell, Axel og Håkon gjør en kjempejobb, sier Berit Morken avslutningsvis.

På vei til bilen møter vi en smørblid Vidar bak rattet på trucken. Han trives med livet som «aktiv pensjonist», og er stolt og glad for at sønnene vil føre bedriften på Fåvang videre.

Oppover: Even og Marius ser optimistisk på framtida. Foto: Ole Magnus Røen
«Gutta på gulvet. F.v.: Kjell Husom, Axel Petrick Pettersen og Håkon Scheie. Foto: Ole Magnus Røen