Sørfrøningen Robert Stakston er ingen hvem som helst innen håndbaksporten. Han har tre NM-titler og er nordisk mester tre ganger.

Utfordret av mesteren

I fjor høst kom invitten fra regjerende verdensmester, Devon Larratt, om en tittelkamp og kamp om trofeet «Wall Hammer» - en meterhøy statuett formet som vikingeguden Tors hammer. Det synlige bevis på at du er regjerende verdensmester i tungvektklassen i håndbak.

- Jeg har ligget i hardtrening siden tidlig i oktober, og har nok aldri hatt den muskelkraften som jeg har nå. Så krefter skal det være nok å ta av, men det er voldsomt mye annet som spiller inn når du møter en veteran som har forsvart VM-tittelen siden 2006, forteller Stakston.

Og veteranen han møter i ringen har vært ute en vinternatt før. Canadieren på 46 år, er en tidligere elitesoldat i de canadiske spesialstyrkene, og har vært aktiv utøver i det internasjonale håndbakmiljøet de siste 23 åra. Robert Stakston på 27 år, har vært aktiv de siste fem åra.

- Han er en skikkelig råblegg. Ene foten har arr etter skuddsår og han har en fightervilje og et konkurranseinstinkt av de sjeldne. Han reiser verden rundt og konkurrerer. Jeg har møtt han en gang før i treningskamp, og ble ikke skremt av muskelkraften han hadde. Da er nok heller hans utholdenhet et mer fryktet våpen, Men så er jo treningskamp og VM-kamp to forskjellige ting. Jeg skal i alle fall ikke la meg blø i hel, sier Stakston.

Kun høyre arm

Og med uttrykket «blø i hel», sikter Stakston til en taktikk som canadieren og verdensmesteren Larratt er kjent for å bruke under VM-kamper som går over seks runder - såkalt «Super Match».

– Han har ofte brukt en taktikk der han bremser og legger motstanderen i press over flere minutter. Der bruker han sin utholdenhet til å tappe motstanderen for krefter runde etter runde. Jeg vil ikke slippe han til å gjøre det, og jeg er rimelig sikker på at styrken jeg nå har, vil hindre han i å «flikke» meg rett ned. Det blir en rå kamp der taktikkeri og det mentale vil spille en stor rolle, er Stakstons vurdering av kampen der det kun skal kjempes med høyre arm. Stakston må vinne fire av de seks kampene for å få VM-tittelen og trofeet.

Like motstandere

Stakston og Larrat er ganske like av størrelse i tungvektklassen. Begge måler 1,96 meter på stømpelesten, og fra fingertupp til fingertupp er lengden 2,06 meter - omtrent det samme som vingespennet på en godt voksen kongeørn. Bare vekten er forskjellig. Stakston vil veie inn på 128 kilo, mens Darren antas å veie inn på rundt 115 kilo.

- Vektforskjellen ser jeg på som en fordel i min favør. Det er også et pluss for meg, mentalt sett, at jeg går inn i denne kampen uten måtte tape noen ting - det er Darren som har alt å tape. Å ha denne ekle følelsen i hodet, er jeg glad jeg slipper - jeg har alt å vinne, påpeker Robert, som registrer at kampen foran kampen er i full gang på nettsidene i håndbakmiljøet. Den siste melding fra regjerende mester til utfordreren, var en påminnelse om at Stakston fortsatt gikk ibleier når Larratt inkasserte sine første seiere i håndbak.

- Slik hører med som en del av den mentale krigen. Jeg gleder meg virkelig til denne tittelkampen med Fefor som hjemmearena. Dette kan bli et høydepunkt og vendepunkt i håndbakkarrieren min.

VM i håndbak: Dansegulvet på Fefor er omkranset av et galleri, og dermed en skreddersydd arena for en heftig VM-kamp i håndbak. Foto: Tor Larsen