I vindkast og friskt fjellvær valfarta festivalpublikummet fredag inn på området til campen og festivalområdet ved Rondabikk på Kvamsfjellet. Flere hadde sikra seg en fin plass på campingen allerede dagen før, og arbeidet fredag besto derfor for mange å hindre at teltet ble tatt av vinden.

Med fullt pikk-pakk inntar festivalfolket Kvamsfjellet for helga. Foto: Tone Sidsel Sanden
Stor strøm av folk på tur opp mot campingområdet fredag. Foto: Tone Sidsel Sanden
Atle Bråtet fra Otta og Hanne Heitkøter fra Lesja er med på sin fjerde festival. - Dette er årets høgdepunkt, sier de samstemt. Foto: Tone Sidsel Sanden

God stemning

Festivalpublikummet på Rondaståk er kjent for å ha godt humør, slik er det i år også, kan lokalavisa bekrefte.

- Dette er årets høgdepunkt, slår en gjeng fra Harpefoss fast. De lar ikke noen vindkast legge en demper på stemningen, men har i stedet kledde seg for både vær og vind.

- Vi er er for den gode stemningen, for god musikk og for å ta oss en pils, slår Øystein Rolstad fast, som har med seg Åshild Rolstad, Anne Skogstad, Gunhild Rolstad, alle fra Harpefoss, samt Ine Nereng Ellestad fra Gjøvik, som forøvrig er på sin første festival på Kvamsfjellet.

- Av banda er det nok Staut vi ser mest fram til å høre, sier Åshild.

- Og Arild Skar, legger Øystein til.

Studentene fra Ås, fra Pikekoret IVAR og Mannskoret Over Rævne, vil skape god stemning på festivalormådet gjennom hele helga. Foto: Tone Sidsel Sanden
Teltområdet fylles opp utover fredagen. Foto: Tone Sidsel Sanden
Med mye tung bagasje kan det være greit å få skyss opp fra parkeringa og til campingområdet. Foto: Tone Sidsel Sanden

"40 gærninger"

Like nedafor Harpefoss-gjengen har studenter fra Ås slått seg ned. De koker kaffe, spiser spekepølse, og har allerede fått camingfeelingen.

- Vi er en gjeng fra Pikekoret IVAR og Mannskoret Over Rævne som skal være her for å skape god steming både på campen og i ølteltet. Så tar vi også turen opp på Sukkertoppen lørdag. Det er tredje gangen vi er her, forteller de.

Til sammen blir de "40 gærninger", som de sier.

- Dette blir bra, vi gleder oss til denne festivalen hvert år, slår de fast.

Rondaståk-billetene ble raskt utsolgt også før årets festival; det er venta 3000 publikummere til fjellet i løpet av helga. En stab på rundt 40 har stått på hele natt til fredag med å få rigga og sikra seg mot den sterke vinden.

Den sterke vinden fredag var en utfordring for mange med telt ... Foto: Tone Sidsel Sanden
Hotell Rondablikk er festivalhotellet på Kvamsfjellet. Foto: Tone Sidsel Sanden
Området uttafor hotellet klargjøres for både musikk og for komfort for deltagerne. Foto: Tone Sidsel Sanden
Campinområdet på Rondaståk er stort. Det er god plass på Kvamsfjellet ... Foto: Tone Sidsel Sanden

Klype seg i armen

Ole Jacob Grauphaugen, som er festivalsjef sammen med Pål Thorsgård, fortalte om følelsene før årets festival på et næringslivsseminar fredag, like før plassen utenfor Rondablikk fyltes opp.

- En må liksom klype seg litt i armen når en ser hvordan festivalen har utvikla seg. Vi har brukt mye tid på å finne de rette folka til å jobbe med dette, de som er blide, framoverlent og som liker å skape, fortalte han.

Og med sovepose og telt under armen, store sekker på ryggen og lua godt trukket ned over ørene, er festivalpublikummet starks klare for å starte med "ståk".

Fredag står bandet Sinsenfist på scenen som første band klokka 17.30, mens Oslo Ess, Di Derre, Staut og Charlie Rackstead går på senere utover kvelden.

Festivalsjef Ole Jacob Grauphaugen fortalte om festivalen på næringslivsseminar fredag formiddag. Foto: Tone Sidsel Sanden