Når Ringebu Amatørteater i helga viste revyen «KvitfjOLs smælle i dørom» var det med en viss dame i storform på scenen. Arnhild Baukhol spiller en midtdalskjerring med masse plager, meninger og unnskyldninger. Hun mener mye om mangt og klager på alt og alle.

Kjente gloser

Arnhild spiller på glimrende vis karakteren ut hundre prosent. Inn på scenen i tide og utide og kastet rundt seg med strofer vi midtdøler kanskje har hørt både her og der fra flere enn en person. Arnhild var også med i flere andre sketsjer med full tyngde. Hakk i hæl følger fåvangs gamle revy-traver Åge Knuts. Også han drar mye av amatørteaterlasset og er en kløpper til å skrive egne tekster til kjente melodier.

Baukhol er i tillegg til en sprudlende skuespiller mangeårig leder i Ringebu Amatørteater.

– Jeg har vært leder i en årrekke. Jeg husker ikke hvor mange år det er men det er blitt mange. Kasserer har jeg vært også, sier Arnhild litt heseblesende etter at det første showet er over fredag kveld.

Bortimot 600 timer

Amatørteatrets medlemmer har øvd på denne revyen i over ett år. Det er ikke gjort i en håndvending å skape en splitter ny revy som «smæll i dørom».

– Etter at vi starta forberedelser og øvinger i fjor høst har vi totalt brukt bortimot 600 timer sammen. Vi har øvd, skrevet tekster, diskutert og forkastet ideer. Vi har fått låne lærerrommet på Ringebu Ungdomsskole og der har vi laga revy det siste året forteller Arnhild.

Sammen i en mannsalder

Revyen denne gangen var ingen gjennomgang av teatergruppens 30 år. I stedet var det helt nye og ferske slående sketsjer som ble presentert. Lokale hendelser og «snakkiser» ble parodiert til stor latter og jubel fra salen. Publikum fikk høre og se alt fra den berømte trappa i Ringebu Innovasjonssenter til Åge Knuts som var blitt breibent etter å ha gått på de nye breie fortauene på Fåvang. Sammenlagt var det litt av hvert for enhver smak. Litt ujevnt til tider, men karakteren blir høy for et på alle måter amatørpreget teaterlag.

– Vi er ikke bare amatører altså. Vi har med en skikkelig proff fra Oslo som veileder og hjelper oss fram til det vi presenterer. Uten bygutten Tore Westby hadde vi nok ikke landet på føttene på scena, sier Arnhild med glimt i øyekroken.

Alle tiders

For den skarpe damen fra Harpefoss, men bosatt i lange tider i Vålebru er amatørteater en fin og trivelig hobby. Hun har sammen med Åge Knuts og Oskar Sperre vært med i alle de 30 åra amatørteateret ha eksistert.

– Noen kan tro at jeg parodierer meg sjøl, men jeg er stikk motsatt av figuren Pessimisten, sier Baukhol.

Hun er positiv, ser framover, er aldri sjuk og klager ikke i tide og utide.

– Jeg har det veldig trivelig på scena og har en alle tiders fin hobby. Det er mye arbeid og vi må prioritere det vi driver med. Men vi har det hyggelig og morsomt sammen og jeg liker utfordringene med å skrive gode sketsjer og figurer, og å spille figuere min, avslutter Arnhild.

Barnebarn: Åge Knuts og Morten Kaurstad drikker kaffe på Hansen i sketsjen Bånfost og prater om barnebarna sine og hvor mye de ligner på bestefar, altså dem selv.
Energisk: Det sporet litt av for figuren Ellen DeVille i Gro Treiders skikkelse.
Nav: Sketsjen NAV med Arnhild Baukhol som ny enke og Guri Tove Moen som NAV-ansatt traff spikeren på hodet, ifølge publikums latter.
kvitfjols: I tretti år har de underholdt sambygdingene.