Først en bakgrunn for vårt behov for reguleringa av skiløpene på Venabygdsfjellet.

Venabygdsfjellet turskiløyper SA (VT) sin oppgave er å få til gode skiløper på Venabygdsfjellet.  Gode skiløper betyr mye for alle hyttefolkene, er grunnleggenende for bedriftene på Venabygdsfjellet, er et flott tilbud til Ringebu kommunes innbyggere og bidrar til stor verdiøkning for grunneiere.

Vi har et fantastisk område og vi preparer i dag 154 km med flotte skiløper, og budsjettet er på 1 million kroner pr år.

De tre viktigste oppgavene for styret i VT er:

  • Sikre god og forutsigbar økonomi

  • Planlegge, inngå avtaler og følge opp den faktiske løypeprepareringen med løypekjørerne

  • Sikre nødvendig bruksavtaler med grunneierne, ha lovlig preparering og sikre langsiktighet for skiløypene

Økonomien har vi styrket ved 390 faste medlemmer som betaler bidrag hvert år. Bedriftene har økt sitt tilskudd og vi har ingen utgifter til administrasjon. Alt styrearbeid og regnskap har vært gjort på frivillig basis de siste ni årene.

Vi har tre gode avtaler med tre ulike løypekjørere. Vi får nesten utelukkende gode tilbakemeldinger fra brukere, og passer på at vi ikke kjører mer skiløper, enn hva vi har penger til.

Skal du ha flotte skiløper må du ha lov til å kjøre en løypemaskin på grunnen til de ulike grunneiere på Venabygdsfjellet. Den formelle rettigheten til motorferdsel over eiendommer på Venabygdsfjellet har ikke vært til stede i hele denne perioden, og både kommune og grunneierlag har vært representert i styret, men har ikke vært med på å ordne opp i dette.

Venabygd Grunneierlag og VT har en avtale om skiløper. Det er vel og bra. Men Venabygd grunneierlag disponerer ikke hele Venabygdsfjellet, selv om de ønsker det.  Det er også et annet grunneierlag på fjellet, og mange hytteeiere med private eiendommer, og større grunneiere som ikke er medlemmer i grunneierlagene. Det er over til 200 frittstående grunneiere, som ikke skjønner at Venabygd grunneierlag skal ha kompensasjon for kjøring på sin grunn, men at dette ikke skal gjelde for alle.

Siden det er flere grunneiere enn Venabygd grunneierlag, er det naturlig at VT ønsker at grunneierlaget oppgir hvilke område de faktisk representer og evt. hvem som er med i Venabygd grunneierlag.  VT har bedt om informasjon på dette i fire år, men fortsatt ikke fått denne oversikten utlevert.

Denne mangelen på oversikt har allerede medført flere konflikter på fjellet, da vi i VT ikke har oversikt over hvem vi skal spørre om for eksempel vedlikehold og oppgradering av skiløper på sommerstid.

Denne uviljen fra Venabygd grunneierlag er en av de viktigste argumentene for å få regulert skiløpene på Venabygdsfjellet. Sammen med at vi da kan få inngått likelydende avtaler med alle grunneierne på fjellet.

Ved gjennomføring av en reguleringsplan med dens justeringer vil vi umiddelbart få 25 færre kryssinger mellom brøytet vei og skispor.

Administrasjonen i Ringebu kommune opplyste at en privat reguleringsplan var en riktig vei å gå, og politikerne i Ringebu kommune har selv tre vedtak på at de ønsker å få skiløyper regulert på Venabygdsfjellet regulert.

Vi har brukt både mye midler (200 000,-) og mye tid på å få laget en omfattende og grundig reguleringsplan og hatt møter med alle involverte parter flere ganger. Vi har gjort alt som det bes om i en privat reguleringsplan og mer til.

Ringebu kommune varslet også at de ville ta utgiftene til privat reguleringsplan. Denne ble stoppet etter et brev fra Venabygd grunneierlag.  Dette brevet inneholdt usannheter og slarv, og var på ingen måte saklig. Venabygd grunneierlag har fått lov til å skape sannheten om alle konfliktene på Venabygdsfjellet, men bidrar ikke til å få orden og forutsigbarhet for skiløypene.

Det er oppsiktsvekkende at Ringebu kommune går imot rådmannens innstilling for å legge reguleringsplanen ut på høring.

De stopper reguleringsplanen de selv er for og som administrasjonen har anbefalt.

Tilbakemeldingene fra politikerne i Ringebu kommune er at vi i VT skal ordne opp i konflikter før ny reguleringsplan kan legges frem. VT har gjennom de siste årene vært ryddige, prinsipielle og hatt en utstrakt møtevirksomhet for å involvere alle parter. Men vi har en motpart som ikke vil samarbeide og har kun en agenda, nekte enhver form for regulering av skiløyper som har ligget der i 40 år. Ringebu kommune sender i stedet ballen tilbake til et frivillig styre i VT og tar ikke selv det nødvendige ansvar. Vi har en avtale med Venabygd grunneierlag frem til 2020, så det er ingen nødvendighet med nye avtaler før reguleringsarbeidet er gjennomført, men da vil nye avtaler bli inngått med alle grunneiere på Venabygdsfjellet. At politikerne blander regulering og privatrettslige forhold kan vi ikke forstå er riktig.

Vi vil umiddelbart også undersøke det juridiske ved at kommunen stopper prosessen med en privat reguleringsplan og argumentene bak denne prosessen.

Det er nettopp for å forhindre konflikter vi ønsker å få regulert skiløpene på Venabygdsfjellet. Vi ønsker lovlig preparering, vi ønsker lik behandling av alle grunneierne og vi ønsker forutsigbarhet i løypenettet.

VT består av 100% frivillig arbeid. Men, en plass går grensen for hvor mye personlige ressurser vi kan legge inn, når Venabygd grunneierlag og nå også Ringebu kommune ikke bidrar til å sikre skiløper på Venabygdsfjellet, men i stedet blir vår motpart.

Taperne på dette er alle som går på ski i den flotte naturen på Venabygdfjellet.

Skiløyper vil fortsatt ha siste prioritering når det kommer til utbygging, brøyting av veier og utvikling av Venabygdsfjellet.

Så fort en beslutning foreligger fra kommunestyret i Ringebu kommune, vil det bli innkalt til ekstraordinært årsmøte i Venabygdsfjellet turskiløyper SA.

Harald Larsen

For styret i Venabygdsfjellet Turskiløyper SA (VT)