Legetjenesten i Nord-Fron har historisk vært godt bemannet og velfungerende, takket være stabile godt utdannede fagfolk, hver på sine fag-områder. Tjenesten har alltid vært lokalisert med hovedbase på Vinstra med «satellitt-kontor» både i Kvam og i Skåbu.

Nå er fortsatt drift i Skåbu satt på vent, inntil endelig politisk vedtak er fattet.

Mange i Skåbu ønsker seg nok fortsatt drift ved legekontoret i Skåbu, noe som i utgangspunktet veldig forståelig. Det kunne vi som politikere også ønsket oss, men vi må også ta ansvar for de ansatte sin hverdag, innse realiteter, og tenke gode mulige framtidige løsninger.

I Norge er fastlegeordningen ofte omtalt som grunnmuren i den nasjonale helsetjenesten. Den skal sikre gode, likeverdige og tilgjengelige helsetjenester.

Ordningen har vist seg å væresamfunnsøkonomisk og pasientvennlig. All erfaring til nå, sier at å ha fastlege over tid gir mindre risiko for innleggelse på sykehus, mindre bruk av legevakt og lavere dødelighet. Effekten knyttes særlig til kontinuitet. Samme fastlege over tid er utgangspunkt for kvalitet i tjenesten.

Derimot ser det nå ut til at dagens fastlegeordning står overfor store utfordringer.

Årsakene kan sikkert være flere, men all erfaring, tilsier at de mange oppgavene som en fastlege må utføre og til, stadig blir flere og mer krevende. Arbeidsbelastningen er nok den største årsaken til at erfarne fastleger slutter og færre rekrutteres, som igjen resulterer i at flere og flere står uten fastlege.

Fastlegekrisen rammer store deler av Norge, og nesten uten unntak hardest i distriktskommunene. Nord-Fron er heller ikke noe unntak. Det bekrefter utviklingen de siste årene.

Kommunen har hatt flere faste leger med lang ansiennitet, men samtidig strevd med å rekruttere nye. Følgene blir at når det er ubemannede lister i kommunen, må de øvrige legene dekke øyeblikkelig hjelp, samt utføre et visst minimum av tjenester for disse pasientene.

Legeoppgaver tilknyttet legekontor, helsestasjon, Sundheim Bo- og Treningssenter, hjemmebesøk for alvorlig sjuke, samt ansvar for veiledning av leger i spesialisering er lagt til fastlegehjemlene. Derfor er det svært viktig at forholdene for de etablerte fastlegene, blir tilrettelagt best mulig.

En presset legetjeneste gir ringvirkningene langt utover legekollegiet. Ofte blir den eneste utvegen til avlastning, en forholdsvis høy bruk av vikarer. Tilgangen på kvalifiserte vikarleger er for øvrig svært begrensa, og merarbeidet med opplæring av skiftene vikarer er ressurskrevende og gir som regel en kortvarig avkastning.

Derfor mener vi at en langsiktig bærekraftig løsning, er å rekruttere og beholde kompetent personale.

Da må vi fortsatt prioritere og forsøke å legge best mulig til rette for gode arbeidsvilkår, og et faglig bemannet legekontor på Vinstra. Det vil, mener vi, på sikt være den beste løsningen for framtidig behov for lege- og helsetjenester.

Her kan vi dra nytte av de store fordelene med å få flere til å jobbe i et godt faglig miljø, gi rom for tid til faglig bistand, gode refleksjoner/vurderinger, samt mulighet og anledning til ønsket/nødvendig kurs/faglig påfyll som kan komme flere medarbeidere til gode.

Vi må også ha full forståelse for at nye, yngre leger ønsker å utføre hoveddelen av sitt arbeid innen normal arbeidstid. Vi er også pålagt å bidra med vaktressurser i den vår felles legevakt, som igjen krever flere gode ressurser, helst samlet på ett kontor. Kortsiktige løsninger løser sjelden viktige langsiktige oppgaver.