Den eldre mannen som Torgeir beskylder for overgrepene har ikke innrømma skyld. Torgeir anmeldte forholdet, men etter ett års etterforskning, valgte politiet å henlegge saken, fordi de mente det ikke fantes sterke nok bevis. Til Dølen uttalte politistasjonssjef Jon Gaarden at det er vanskelig å bevise slike overgrep, men det betyr ikke at de som hevder seg utsatt for det, ikke blir trodd på at de snakker sant.

Med bakgrunn i etterforskninga og det som kom fram i avhør, mottok Torgeir voldsoffererstatning. Han ble trodd på det han sa. Hans historie støttes også opp med det broren hans, Pål Østen, forteller.

Derfor har vi omtalt Torgeirs historie.

Har du ikke lest om Torgeir, kan du lese saken HER.

I dag er Torgeir en voksen, reflektert og sterk 31 år gammel mann. Det var ingen selvfølge at han skulle bli det.

For i mange år har han båret på en tung bagasje. Nå ønska han å fortelle og dele sin historie med offentligheten. Målet er å hjelpe andre og kanskje bidra til at slike overgrep ikke skjer igjen, er Torgeir sjøl tydelig på.

Det ble et sterkt møte med Torgeir. Han forteller uten filter, rett fram og med en ærlighet som er beundringsverdig. «Jeg kan ikke bruke noe annet enn sterke ord på opplevelsene mine», sa Torgeir til oss. Dette er ingen historie som kan pyntes på. Den skal ikke pyntes på, for sjøl om det er trist og vondt å ta inn over seg at barn og unge opplever slik, så skjer det faktisk midt i blant oss.

Det er ved å gjøre seg liten en viser seg stor. Å blottlegge sitt nærmeste, og vise seg så sårbar, det krever både mot og styrke. Det er de sterkeste som tør å vise seg svake. Torgeir er et bevis på nettopp dette.

Med sin åpenhet har Torgeirs familie vært til hjelp og støtte, både for Torgeir sjøl, men også for alle andre som kan bære på det samme. De har vist at sårbarhet er ingenting annet enn en styrke. De har også gitt en viktig påminnelse til andre foreldre, om å ikke være naive, men heller åpne og oppmerksomme. For dette fortjener de en stor takk.

Torgeir er ikke alene. Det er mange som utsettes for overgrep. Det skjer med jenter, og det skjer med gutter, hver dag, over alt i samfunnet. I 2021 var tallet på anmeldte seksuallovbrudd på 7989. Tallet ville vært mye høgere om alle som opplever dette anmelder.

Det å varsle fra om overgrep, er vanskelig. Flere klarer ikke si i fra om dette før det har gått mange år. Noen klarer kanskje aldri å varsle. Det er tabubelagt, og det forbindes gjerne med skam og skyldfølelse. Ingen skal kjenne på nettopp dette, for det er alltid overgriperen sin feil.

Ingen skal oppleve en slik urett. Alle skal være trygge på at de kan fortelle.

For å skape denne tryggheten, for å bidra til åpenhet om skyggesidene, trenger vi at noen baner veg. Torgeir er en av dem som går fremst, som viser at de tøffeste gutta også opplever de mørkere sidene av livet. Måten familien hans bidrar, ved å vise at det å fortelle er ufarlig, og også nødvendig, for å få slutt på disse overgrepa, er svært viktig.

Som en person skrev i en kommentar til saken: « Banebrytende arbeid for åpenhet om et tabubelagt tema».

Å se alle de støttende kommentarene på Facebook etter at Torgeir sto fram, vet vi har betydd mye for han. Det har også varma Dølens hjerte. Det er ikke alltid at kommentarfelta er like oppbyggende. Denne gangen har de vært nettopp det.

I lokalavisa opplever vi heldigvis dette i alle saker der folk fortelle nære og personlige historier. Å bli møtt slik fører til at terskelen for å åpne opp blir lavere, og det gjør at vi i Dølen kan fortsette å sette søkelyset på de vanskelige og utfordrende sidene av livet. Det skaper et varmere og bedre samfunn å leve i.

Torgeir fortalte sin historie først og fremst med andre i tankene. Det å hjelpe andre er det viktigste for han. Ved å våge å stå fram, har han vært en døråpner for andre.

Vi skrev om Torgeir, også for hans del. Fordi hans stemme fortjener å bli hørt.

HER kan du lese intervju med Torgeirs familie.

Hva politiet sier, kan du lese i denne saken HER.