Vinstra har fått ny storstue. Et uterom mellom Vinstrahallen og Vinstra videregåande skule. Ifølge GD er folk fornøyde. Politikere kaller plassen et smykke. Det har de rett i. En liten, trivelig oase. Men løfter du blikket, kan du ikke unngå å se at Vinstra ligger svært godt an i konkurransen om å være det tristeste og styggeste tettstedet i Gudbrandsdalen. Ingen drar hit for å kose seg, vandre blant småbutikker og lune kaféer, trives i smågater og uteplasser. Som man kan gjøre i Ringebu, Otta eller Vågåmo. Vinstra er laget for bilkjøring. Handle, og så av gårde.

Elendigheten er blitt til gjennom flere generasjoner. Det begynte da NSB og grunneierne fant på å legge Vinstra stasjon i en bratt skråning. Da gjorde de det umulig å utvikle en landsby. Vinstra sentrum ble én gate. Forståelig at nostalgien lever med minner om den gang det var folkeliv i Nedregate.

For politikerne hoppet lett på det man har unngått i Vågåmo: å legge kjøpesentre på flater utenfor tettstedet og dermed kvele det livet som levde der. Miljøet i Nedregate ble hjemløst.

Foto: Tone Sidsel Sanden

Neste politikerfadese var utbyggingen på Lomoen. Kommunen innrømmet selv på 1980-tallet at Lomoen var et katastrofeområde. Stygt, pregløst, tilfeldig, rotete.

Men så får altså politikerne i Nord-Fron den muligheten politikere bare kan drømme om, da E6 kom på andre siden av Laugen: Å skape et nytt sentrum på flatmark og rette opp NSB-stasjons-tabben. De hadde god tid til å planlegge, tilgang på den beste kompetansen. De kunne vært modige og kreative, visjonære, originale, laget noe enestående og særpreget, tatt vare på og videreutviklet lokal byggeskikk, skapt noe som fikk gjennomreisende familier til å stanse på Vinstra og kose seg. Peer Gynt-sentret, det første kjøpesentret i Gudbrandsdalen, er tilpasset det lokale i stil og materialer.

Politikerne kunne brukt sentret som utgangspunkt og for eksempel bygget en bilfri landsby opp mot nye E6. Dersom disse digre kjedene satte sine stygge signalbygg som betingelse for å komme til Vinstra, kunne de blitt gjemt inne i furuskogen, som en gang prydet området bak CirkleK.

Foto: Tone Sidsel Sanden

Men hva gjør politikerne?

Legger seg flate og lar kapitalen styre. Kan virke som om visjonen for byutviklingen har vært: Vi vil bli større enn Ringebu og Otta. Virkemidlene er arbeidsplasser og asfalt.

Politikerne begynner med å gi løyve til det brakkelignende bygget som må være Norges styggeste og minst miljøvennlige kjøpesenter. Smelt opp i vill fart av investorer som skal rekke julehandelen etter E6-åpningen i desember 2016. Hvem andre enn dem som skal tjene raske og store penger, ville ha noe sånt? Skal du fra apoteket til Ohlson, kjører du bil! Ingen møtepunkter, ingen vandreveier, ikke noe grønt, ingen benker, ingen småkaféer, ingen lokale kremmere og produsenter. Avvisende og utrivelig asfaltørken.

Inne i brakka digre norske og tre utenlandske kjeder, som tar med seg frøningenes penger ut av landet. Så ble det verre og verre. Biltema fikk reise et digert og prangende signalbygg på en smørtomt og ivaretar det lokale med å skrike mot frøningene: Svenske priser. Byplanleggingen var så skral at biltrafikken ble kaotisk og forsøkt løst med forbudt-å-svinge-til-venstre-skilt få overholder.

Foto: Tobias Bjørkhaug

Ellers må du kjøre omvei til en rundkjøring og øke forurensningen. OBS fikk bygge som de bygger over alt med skrikende rødt. For så å smykke det hele lar kommunen verdens nest største hamburgerkjede Burger King være det første som møter reisende ved avkjøringen fra E6 med skiltene Flamegrilling since 1954 og Drive thru.

Språkkulturen kommunepolitikerne praktiserer er på høyde med matkulturen de inviterer til. Og rett bak følger OBS bygg opp med tekst over en port: Drive in. Det må være et totalt kultur- og språkbevisstløst kommunestyre som lar dem holde på sånn. Hvor er stoltheten over egen historie, tradisjon og egenart?

De små kaféene på Vinstra ser ut til å gi opp etter tur. Problemet er jo at du kan ikke rusle rundt og stikke innom på impuls. Du må bile dit. Vinstra ligger under et eksoslokk.

De spennende mulighetene var der. Er politikerne virkelig fornøyd med resultatet? Nå kan du få kjøpt så å si alt du trenger på Vinstra. Men det er også alt du får. Kommunepolitikerne i Nord-Fron valgte å dyrke én side av mennesket – en side av oss som er grotesk overutviklet allerede: konsumenten.

Kom til Vinstra, kjøp - og dra. Med det nye Vinstra har politikerne i Nord-Fron kommune perspektivløst foret kloden med mer av det forbruk og CO2-utlipp den ikke tåler lenger.

Det er litt trist, er det ikke?