I mitt hode skal jeg være evig ung og sprek, men slik vet jeg at det ikke vil være for alltid. Dagen vil komme da også jeg, som andre, vil trenge hjelp og bistand.

Hvordan blir livet da?

Når jeg blir riktig gammel, ser jeg for meg en drømmealderdom med frihet, rett til å fortsatt bestemme over eget liv og et samfunn rundt meg som oppfyller plikter – og gir det lille ekstra:

Jeg har tenkt å bo hjemme og være hjemme, når jeg vil og så lenge jeg vil. Der vil jeg få den hjelpa jeg trenger når jeg og mine sier ifra. Dette trenger jeg ikke søke om og vente på i flere uker, slik at jeg blir redd og hjelpeløs. Jeg skal aldri føle meg som en byrde, men bli møtt med den største forståelsen. Familien min skal komme på besøk for å kose seg, ikke for å jobbe. De skal aldri engste seg for meg, eller miste nattesøvnen fordi de bekymrer seg.

Kommer dagen da jeg har behov for å ha noen rundt meg, har jeg tenkt å sjekke inn på «hotell». Det skal være et gamlehjem med en viss standard - hotellstandard.

Jeg vil spise når jeg vil og hva jeg vil, når jeg sjøl er sulten. Jeg vil drikke vin når jeg føler for det, henge i baren, eller ta en dans når jeg er i rette stemningen. Det skal være SPA-avdeling, slik at jeg kan få massasje og velværebehandling. Jeg skal se på alle seriene jeg ønsker når jeg sjøl vil, for ingen bestemmer når jeg skal legge meg, eller når jeg skal stå opp.

Jeg skal alltid føle meg trygg, for alle på «hotellet» har god tid; de er alltid mange på jobb. Ingen er slitne og stressa, og de stiller med «roomservice» med en gang jeg har behov for det.

Dette aldershotellet håper jeg eksisterer når jeg blir gammel.

Vår dag kommer.

En dag blir vi gamle og vil trenge pleie og hjelp alle sammen. Vi har skrevet om Ruth (92) som slår av varmekabler og vasker klær for hånd. Vi hører historien om Anne (85) som er utrygg hjemme, og om døtrene hennes som føler de ikke når fram når de ber om hjelp. En dag kan dette være oss.

Ruth burde ligget i boblebadet og hatt vaskehjelp. Anne burde få sjekke inn på hotell og bli stelt med så hun kan føle seg trygg. Så kan døtrene igjen sove godt om natta og Anne få bli gammel med verdighet.

Alle ønsker det beste for sine. Slik min drømmealderdom er, ønsker jeg at alderdommen til mine foreldre skal bli også. Jeg frykter at den ikke blir helt slik jeg ser den for meg i tankene. Mest sannsynlig ikke.

Det skremmer meg litt.

Den eldre generasjonen i dag er ikke kravstore, tvert om. Min generasjon vil nok stille større krav, og generasjonen etter vil helt sikkert ha andre krav og behov når de blir gamle.

Hva kan gjøres for å sikre en god alderdom for folk flest i framtida?

Alle bør ha krav om å få den alderdommen de sjøl ønsker, med nok boliger og med gode tjenester som møter alle behov.

Kanskje må politikerne tenke utenfor «boksen»?

Vårt distrikt har gode, solide aldershjem, men hvordan kan vi trekke til oss flere hender og gjøre disse til mer attraktive arbeidsplasser?

Skal folk bo lenger hjemme, må hjemmetjenesten satses på, slik at alle kan være trygge på god oppfølging. En kan bygge opp verdens fineste aldershotell og leiligheter, så ingen må stå på venteliste og alle kan få plass når de sjøl opplever at de trenger det.

Kan dette bli noe unikt, et sted som «alle» søker seg til, slik at vi kan sikre disse viktige hendene til å ta seg av alle eldre? For det er kanskje den største utfordringa vi står overfor, å få fagfolk til distrikta.

Jeg har sikkert bygd meg opp et eget lite luftslott, med hotelldrømmen og god hjemmeservice. Men likevel, jeg håper at det er noen som tar denne ballen.

Det må tas drastiske grep.

Så kan vi sammen sette oss ned og planlegge: For når vi blir gamle, da, da skal vi …