Vinstra som handelssted har endra seg drastisk gjennom de siste tiårene. Et yrende liv i Nedregate, der folk kunne parkere og gå fra butikk til butikk, er skifta ut med tomme lokaler og nedlagte butikker.

Mange har prøvd igjen og igjen, men har måttet gi tapt for manglende handel og trafikk.

Noen har flytta inn i kjøpesenter. Butikken Hos Christl er et godt eksempel på et lokalt handelssted som har overlevd år etter år, også etter at de flytta fra Nedregate og til Sødorptunet. Zelfie er et annet eksempel på en butikk drevet av lokale krefter som er igjen.

I Nedregate finner vi blant annet bakeren, fotterapeuten, et par restauranter og en pub. Klesbutikken Tekstilbua har nå opphørssalg.

Når en tar opptelling er det få lokale igjen som driver detaljhandel i det hele tatt på Vinstra. Derimot har flere store kjedebutikker etablert seg. Noen kan si det er en fordel, andre kan tenke at det er synd at de små lokale forsvinner.

Hva mister vi med dem?

Lokale butikker skaper liv og røre rundt seg. De som driver er genuint interessert i å skape noe unikt og gi ekstraservicen, slik at kundene kommer igjen.

Lokaldrevne butikker fører til at verdier forblir i lokalmiljøet og ikke forsvinner ut med de store kjedene.

Opp gjennom årene har vi i lokalavisa skrevet om mange lokale butikker som har måttet stenge dørene. Det er like trist for innehaveren hver gang.

Nå stenger Tekstilbua, i tillegg har serveringsstedet Sinclair i Kvam stengt og vært til salgs i lang tid. Sushi-restauranten på Vinstra er også til salgs. Innehaverne av Mix-kiosken på Peer Gynt-senteret varsler at han vil stenge om ingen kjøpere melder seg. Eieren av butikken Ut på tur sier det samme.

Kanskje ser vi det da de lokale butikkene forsvinner at de faktisk betydde mye for oss og for stedet vi bor på?

Å ha store kjedebutikker, betyr også mye for en liten by som Vinstra. Utvalget blir bredere, og det stopper handelslekkasje.

Men, kanskje skulle vi vært flinkere å verdsette miksen mellom de store og de små, både av butikker og serveringssteder. Av og til valgt de små litt oftere, også framfor å finne vegen til netthandelen.

Når de lokale har stengt dørene, er det for seint.