Historisk bygg gjenoppstår:

Nytt liv til gammelt pensjonat

Gamle Valseter pensjonat på Gålå, skal restaureres. Stedet skal benyttes til utleie og arrangement.

Valseter pensjonat har stått tomt sida 1950. Nå skal stedet restaureres.  Foto: Tor Larsen

Nyheter

I tillegg skal pensjonatet fra 1800-tallet fungere som fritidsbolig. Det opplyser eier Amund Bjørklund i et brev til Sør-Fron kommune.

Viktig destinasjon

Bjørklund har nå starta på prosessen med restaurering, og har planer om å tilbakeføre Valseter slik det opprinnelig var. Pensjonatet var, i likhet med Solbraaseter som ligger like i nærheten, en av de første overnattingsstedene i området, og ble fra slutten av 1800-tallet en viktig destinasjon for fjellturismen.

- Til tross for forfallet, fremstår pensjonatet som det gjorde da det ble lagt ned på 1950-tallet, med det gamle selet i første etasje og de originale pensjonatrommene i andre etasje, skriver Bjørklund i brevet til kommunen.


Klargjør for nytt hyttefelt på Gålå

Gudshaugen ved Gålåvatnet skal omreguleres til fritidsbebyggelse.

 

Oppstart i sommer

Bjørklund overtok stedet i 2015, men pensjonatet har vært i hans familie i flere generasjoner. Huset skal nå tilpasses ny bruk.

- Tanken er at huset skal holdes åpnet for spesielle arrangementer og utleie, samt som fritidsbolig. Sikringsarbeid på eiendommen vil bli gjort allerede i sommer, og selve restaureringsarbeidet vil ta til så snart Riksantikvaren har kommet med sine synspunkt, opplyser Bjørklund.

Arkitektkontoret Erik Langdalen fra Oslo bistår i arbeidet, og det er kontakt med Oppland fylkeskommune, Kulturarven, samt en dialog med Riksantikvaren, beskriver Bjørklund.

I brevet ber han Sør-Fron kommune om tilbakemelding dersom det er sider ved prosjektet de ønsker å diskutere og avklare.


Vehl-Per Til Andrea

Andrea Rudland Haave fra Kvam blir tildelt årets Vehl-Per fra Stiftelsen Peer Gynt.