Fredag er dagen da amerikanerne går mann av huse for å skaffe seg de beste tilbudene og de hotteste julegavene. Men også vi nordmenn har etter hvert kasta oss på denne amerikanske tradisjonen.

Godt innarbeida

Norwegian Outlet i Oslo starta med Black Friday i 2010, og de siste årene har flere og flere kasta seg på trenden. Også de lokale butikkene i Midtdalen venter flere kunder på dørene fredag.

- Det er tredje året at våre butikker markerer Black Friday med ekstra gode tilbud. Dette er en veldig god handelsdag for oss, sier senterleder på Sødorptunet, Tove Myhren.

- De store kjedebutikkene markedsfører dagen på en god måte, og slik har denne dagen også blitt innarbeida hos oss. Jeg reiste gjennom Nedregate i dag, og så at det også var butikker der som har forberedt seg på morgendagen, legger hun til.

Kommet for å bli

Også på Peer Gynt-senter har butikkene gjort klart for en svart dag.

- Dette er stort sett kjedestyrt, men så henger mange av de andre butikkene seg på også. Det virker som at denne dagen er kommet for å bli, også hos oss, og det at den faller sammen med julegateåpninga, er jo positivt, sier senterleder Ingunn Skurdal.

Spare miljø og lommebok

Den Norske turistforening (DNT) derimot, ønsker å tilby en miljøvennlig motpol til Black Friday. I flere byer i Norge, blant annet på Lillehammer, arrangerer de Grønn fredag. Bakgrunnen er at de ønsker å oppfordre til å kjøpe brukte klær og turutstyr.

- Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytte. Derfor arrangerer DNT ung Grønn fredag over hele landet. Kjøper du mindre, og brukt, sparer du både miljøet og lommeboka, sier Johanne Grue Reiten i DNT ung Oslo.

Godt tilskudd

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland støtter Grønn fredag, med bakgrunn i regjeringas arbeid mot å nå FNs bærekraftsmål.

- Med tiltak som Grønn fredag, kan vi gjøre en innsats for miljøet samtidig som vi senker terskelen for å delta i fritidsaktiviteter, sier kulturministeren.

Black Friday har uansett vært et godt tilskudd til det lokale næringslivet.

- Vi har sett at trafikken har økt fra år til år. Det er tross alt handel vi lever av, så for oss er dette en god dag, sier Myhren.

Dette er Black Friday:

- En handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA.

- Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen. Mange butikker åpner om natta, med spesielle tilbud i en begrensa tid.

- Sm handelsdag går Black Friday tilbake til  1800-tallet, hvor den blir assosiert med finanskrisen i 1869.

- Det blir hevdet at Black Friday beskriver at butikkene igjen går med oerskudd - fra røde til svarte tall.

- Norwegian Outlet var første butikk som brukte shoppingfenomenet i 2010.

(Kilde: Wikipedia)

DNT arrangerer bruktdag, eller Grønn fredag, blant annet på Lillehammer. Foto: Eivind Haugstad Kleiven/DNT