I tillegg til politiet var Statens vegvesen, Arbeidstilsynet og skattemyndighetene med på aksjonen mot bilverkstedet på Bønes i Bergen. Daglig leder for verkstedet, med navnet Auto 24, er siktet for dokumentfalsk, brudd på vegtrafikkloven § 19a (drive kjøretøyverksted uten nødvendig godkjenning) og bruk av utenlandsk arbeidskraft uten arbeidstillatelse i riket.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

- Håpløst

Arve Ydstines, som eier Auto24 på Vinstra, er djupt fortvila over situasjonen. Med nærmest identisk firmanavn, forveksles de to verkstedene stadig vekk, og navneforvirringen har skapt unødige problemer for bilforhandleren.

– Vi har blitt forveksla med dette firmaet i Bergen i minst to år. Det er jo helt høl i huet at de skal få lov til å etablere et firmanavn som er tilnærma likt et som allerede eksisterer, sier han. For forskjellen mellom de to firmanavnene er nemlig et mellomrom mellom auto og 24. Umulig å få med seg, mener Ydstines.

– Det er håpløst. Det er ingen som legger merke til denne lille forskjellen, vet du, sier han.

Ystines ante tidlig «ugler i mosen» når det gjaldt firmaet i vest.

– Da telefonene begynte å komme hit til oss, prøvde jeg å få kontakt med dem i Bergen, både på telefon og på mail. Jeg fikk aldri noe svar. Da fikk jeg en dårlig følelse. Det er mange som ringer hit og skal ha tak i folka i Bergen. For meg skaper det unødvenig hodebry, sier han.

Har klagd

Og håpløsheten er komplett mener Vinstra-mannen, nå da «navnebroren» viser seg å være en bedrift med ureint mel i posen.

– Det er fortvilende og en verst tenkelig situasjon for meg. Dette vil for alltid henge ved navnet. Når folk søker på dette firmanavnet, vil denne saken dukke opp. Hvem ser forskjellen på mitt og deres navn? Og hvem får med seg at jeg er på Vinstra og de i Bergen? De kan jo starte opp igjen bedriften. Jeg forstår ikke at dette skal være lov, sier Ydstines, som ved flere anledninger har kontakta Brønnøysundregisteret og klagd på situasjonen.

Fullt lovlig

Ydstines etablerte firmaet Auto24 i 2007. Bergensfirmaet registrerte Auto 24 i 2013.

- Svaret jeg har fått er at dette i følge norsk lov er fullt lovlig. Dette systemet er tungrodd, og nå orker jeg ikke klage mer, sier Ydstines.

Vakthavende jurist hos Brønnøysundregisteret, Margrethe Trælvik sier at foretaksregisteret kun skal kontrollere at det ikke er identiske firmanavn.

- Den lille forskjellen med mellomrom er nok. Har en to foretaksnavn som er mulig å forveksle, kan en sende klage til Patentstyret. Dette må gjøres innen tre år, etter at det konkurrerende navnet er registrert i foretaksregisteret. Så uansett er det for sent for Vinstra-firmaet, sier Trælvik til Dølen.

Arve Ydstines fortviler over situasjonen. - Dette vil for alltid henge ved navnet, sier bilforhandleren. Foto: Privat