Fra juni i år ble det mulig i Norge å skaffe seg et personlig bilskilt. Til nå har fem personer fra Midtdalen betalt 9000 kroner for å merke bilen sin med det unike bilskiltet.

– Noen kan nok synes at det er mye penger å bruke på et bilskilt. Men ikke jeg. Jeg skaffa meg dette med en gang det ble tillatt, smiler Øivind «Ivo» Haug, framfor sin blankpolerte BMW.

Se oversikten over personlige skilt nederst i saken.

Navn fra Brasil

Og på skiltet står det ”Ivo”, kallenavnet til unggutten fra Sør-Fron.

– For en del år tilbake kjøpte familien seg feriehus i Brasil, og for folk jeg ble kjent med der, var det helt umulig å lære seg å si Øivind. Så ble det til at de kalte meg Ivo, og det navnet tok jeg med meg hjem. Sida har det blitt en stor del av meg, forteller Øivind.

Lyst på personlig bilskilt? Les fakta nederst i saken.

Inspirert av "søta bror"

Og når han snur ryggen til, står det også Ivo bak på genseren.

– Alle vennene mine, familien, og lagkammerater på håndballbanen, kaller meg Ivo. Det har blitt en stor del av min identitet, forklarer 24-åringen, som til daglig er keeper på Lillehammer sitt 2.divisjonslag.

Personlig: Øyvind Haug har gjort som fire andre midtdøler; bestilt seg personlig bilskilt. - Ivo identifiserer meg, sier han, om kallenavnet sitt. Alle

Inspirasjon til å handle personlig skilt, fikk Øivind forøvrig fra ”søta bror”.

– Jeg har tidligere deltatt på BMW-treff sammen med flere fra Sverige som har slike skilt. Da muligheten bød seg, ble det til at jeg kjøpte, sier han.

– Men er ikke dette litt jåleri?

– Det er bare artig, synes jeg. Det identfiserer meg, og bilen blir mer personlig, mener han.

Slo til: Bente Byrløkken fra Vinstra har alltid ønska seg et personligbilskilt, og slo raskt til da det ble tillatt i Norge.

En livsstil på skiltet

– Jålete? Nei, det synes jeg ikke. Tove Byrløkken stryker kjærlig over hunden Izolde. Ved sida av står bilen parkert med ”Dajmen” på skiltet.

– Jeg har alltid sagt at om det blir lovlig med personlig skilt, skal jeg ha det. Med kennelnavnet mitt, forteller Tove. Til daglig jobber hun på Tine på Frya, men ellers er hun en ivrig kennel-driver, med hund som sin store lidenskap.

– Dajmen stammer fra en hund jeg hadde, som egentlig var kalla opp igjen etter Dajm-sjokoladen. For meg går det stort sett i hund. Det er en livsstil, sier Tove, som ikke har fått de store reasjonene på skiltet.

En suksess

Knut Skogstad, redaktør for broom.no, forteller at det har blitt jobba fra flere kanter for å få personlige skilt til Norge.

- Flere land har hatt dette i mange år, blant dem vårt naboland Sverige. Fra politisk hold har stemningen lenge vært lunken i Norge, det endret seg med dagens regjering, sier han.

- Sannsynligvis var det også veldig smart å vedta at overskuddet av denne ordningen skal gå til trafikksikkerhetstiltak, legger han til.

Og det har blitt en suksess i Norge, mener Skogstad.

- Serverne hos vegvesenet falt ned da ordningen ble lansert. I etterkant har det kommet inn en rekke søknader. Det siste tallet vi har er drøyt 17 000.

- Hva er det mest kreative skiltet som du vet om, så langt?

- Det er et vanskelig spørsmål. Mange velger sitt eget navn. Populært er også bilnavn og modellbetegnelser. Andre bruker firmanavn og favoritt-fotballaget. En kar i Trondheim har valgt TACO på bilen sin, vi kan jo tenke oss hvorfor, smiler Skogstad.

Slo til

– Jeg kommer vel til å bli mobba, tenkte jeg, smiler Tove Byrløkken, og reaksjonene hun trodde venta.

Men mobba har hun ikke blitt.

- Jeg tror folk synes dette er greit. Og så vil noen bruke penger på det, andre ikke. smiler hun, og legger til:

– Jeg måtte bare slå til. Og så er det er fin reklame for meg, når jeg reiser rundt på utstilling også.

Øivind Haug mener 9000 kroner er vell anvendte penger på bilsilt. Foto: Tone Sidsel Sanden
”Alle” vet hvor Øivind parkerer, med lett gjenkjennelig bilskilt. Foto: Tone Sidsel Sanden
Hun og kenneldrift er Tove Byrløkkens store lidenskap. Foto: Tone Sidsel Sanden