Vinterkjøring av høy mellom gardene i bygda og setrer på fjellet var en tradisjon før traktoren kom og overtok for hesten, som gardens muskelbunt og trekkraft.

– Denne turen med hestefølge og høylass har jeg tenkt på i mange år. Med skikkelig god, gammeldags vinter og vinterføre, var tida nå inne, sier Ståle Roven, primus motor bak lasskjørerturen på nærmere tre mil.

Siden 60-tallet

Ifølge Ståle har det ikke siden først på 60-tallet gått ei rekke med lasskjørere fra Skåbu og ned til Roven oppfor Loholet ved porten til Rustebygda og Vinstradalen. Den eneste forskjellen fra den gang under denne turen, var doningene høylassa ble transportert på.

– Før i tida brukte de flatslea der høyet på lassa ble kamma flatt og bundet fast med såkalt fortunge. På denne turen brukte jeg høyslusse med karmer, der høyet tråkkes ned for å få med mest mulig høy, forteller Ståle om sin doning, og det er ikke hvilken som helst doning. På høyslussa skal nemlig hestefolket kjennes. Ståle sin kommer fra Tolga i Østerdalen og har en spesiell historie.

– Jeg kjøpte den av en tidligere verdensmester og olympisk medaljør, forteller Ståle, og sikter til Olav Jordet, som ble Norges første individuelle verdensmester i skiskyting i 1965.

Han har også VM-gull i stafett fra 1966 og 1967, tok bronse på 20 kilometer i OL i 1964, og var med på stafettlaget som tok OL-sølv i Grenoble i 1968. Det er med andre ord kjendisstatus over sluffa til Ståle Roven!

Gammel kultur og nostalgi

– Alt dette er jo reinspikka nostalgi, men det er nå slik jeg er da, sier Ståle. Og det er sant.

Hesten er hans beste kamerat, på Skåbutunet har han samlet gamle, lafta bygninger og gjenstander og i garasjen står gamle traktorer på rekke og rad.

– E skul vor født og dau for lænje sea e, konstaterer Ståle, og retter på skinnlua av god, gammel årgang. Ny høylasstur vurderes til neste år.

– Da vil vi nok ta turen via baksia i Vinstradalen og legge inn en overnatting. Det gikk ikke i år, for vi er avhengig av at baksidevegen blir brøytt fra Skåbu og fram til Ruste, påpeker Ståle.

Lasskjørere til Røros

Det nærmer seg tida for at Lasskjørerlaget i Fron nok en gang skal ta turen over fjellet fra Vinstra til Røros. Til det trenger både hest og kjører trening.

Turen fra Skåbu og ned til Roven tok snaue åtte timer, inkludert to gode halvtimer med kvile undervegs.

Tometringen Lars Stenseng har vært med på turen over fjellet til Røros i tidligere år, og det samme har Ståle. Lars er fast bestemt på å bli med over fjellet i år også. Ståle er mer skeptisk slik en langtur over flere dager.

– God trening for meg og hesten dette her, og attpåtil en skikkelig fin tur, sier Lars og langer ut. Klar for å møte opp med hest og slede på Sødorpmartn 10. februar som starten på turen over fjellet til Rørosmartn.

– Nei, e væt itte e. E byne bli for gåmmål og bli låk i skrotten, sier Ståle. Kjenner vi han rett så er han som sirkushesten – han dukker opp når han kjenner lukten av sagmugg.

Veslejenta Margit Vaterland, ble med lasskjørerne på høylasset til Ståle en liten stubb.
Bak tømmene sitter pappa Gjermund Vaterland og oppå lasset sønnene Åsmund Vaterland og Ole Johan Vaterland.
Tometringen Lars Stenseng i fint driv ned Vinstradalen. God trim for kjører og hest før turen som snart går over fjellet fra Vinstra til Rørosmartn.
I mørket rett etter blåtimen var lasskjørene framme utenfor låven på garden Roven med utsikt over Rustebygda og sørover dalen.